Google тества добавянето на бележки към резултатите от търсенето

Мария Иванова Последна промяна на 18 ноември 2023 в 11:38 641 0

Google search notes

Снимка Google

Google тества добавянето на бележки към резултатите от търсенето

Google представи нова експериментална функция, която ще позволи на потребителите да добавят свои собствени бележки към резултатите от търсенето. За хората, които са се включили в експеримента "Notes" на Search Labs, бутоните за добавяне и разглеждане на бележки ще се появят под резултатите от търсенето и под статиите в приложението Discover на Google. Те могат също да добавят свои собствени бележки и да ги украсяват със стикери, снимки, а впоследствие и с изображения, генерирани от изкуствен интелект.

В публикация в блога на Google се уточнява, че някои уебсайтове няма да предлагат бележки, като например тези, които са фокусирани върху чувствителни данни или при които надеждната информация е от решаващо значение. От компанията обясняват, че всяка бележка ще преминава през система за класификация, която ще се опитва да определи дали има съдържание, което може да наруши политиките на Google. Ако това е така, тя ще маркира бележката за проверка от човек, преди да бъде публикувана онлайн. Потребителите могат също така да докладват бележки за преглед. A в случай че бъдат премахнати, авторите им могат да поискат обжалване, ако смятат, че това е грешка.

“Ако публикувате бележка, тя би трябвало да се появи в рамките на няколко минути, освен ако не е маркирана за преглед от човек” - информира вицепрезидентът на компанията Кати Едуардс. Тя допълва, че Google обмисля и начини, по които да споделя с издателите "информация" за бележките, поставени върху тяхното съдържание.

Така Notes ще превърне търсачката в пространство за съвместна работа, където потребителите ще могат да добавят свои бележки към уебстраници, които ще могат да бъдат разглеждани от всички останали потребители в мрежата. Що се отнася до това дали Google може да сподели по някакъв начин данните на потребителите с рекламодатели, Едуардс заявява, че компанията има "нулеви планове да прави това".

Google обяви и някои актуализации на функцията си Perspectives ("Перспективи"), която показва съдържание от социалните медии и форуми, за да помогне на потребителите да намерят информация онлайн. Тя ще бъде налична в десктоп версията на Google Search в САЩ "през следващите седмици" и ще показва повече информация за създателите на съдържание, като например профилната им снимка или броя на последователите им.

Функцията Notes все още е в експериментална фаза и потребителите ще имат възможност да изпращат обратна връзка на основа на опита си с нея. В момента тя е налична само в Search Labs за Android и iOS в САЩ и Индия.

Видео - https://youtu.be/fKXaypnVL8s?si=O4IEe4B-uSSzBGdQ

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !