Google ще покаже нов изкуствен интелект на предстоящата I/O конференция

Мария Иванова Последна промяна на 09 май 2023 в 16:42 275 0

Google I/O 2023

Снимка Google

Google ще покаже нов изкуствен интелект на предстоящата I/O конференция

Изкуственият интелект (AI) ще бъде във фокуса на традиционната конференция на разработчиците Google I/O, която тази година се провежда на 10 май. На събитието ще бъде представен новият езиков модел PaLM 2, който е усъвършенстван с допълнителни възможности за творческо писане и програмиране, съобщава сайтът CNBC, позовавайки се на вътрешни документи на компанията.

Първият голям езиков модел на Google - PaLM беше обявен през април 2022 г., месеци преди неотдавнашния бум на изкуствения интелект, подхранван от приложения като ChatGPT. През март тази година компанията стартира API за PaLM заедно с редица корпоративни инструменти за изкуствен интелект, за които твърди, че ще помогнат на бизнеса. Миналия месец Google заяви, че неговият медицински LLM, наречен "Med-PaLM 2", може да държи изпити по медицина и е точен в отговорите си в 85% от случаите.

Съобщава се, че усъвършенстваният PaLM 2, който ще бъде представен на Google I/O 2023, поддържа над сто езика и е преминал през обширни тестове в области като програмиране, математика, творческо писане и анализ. Новият езиков модел на Google работи под кодовото име "Unified Language Model".

Очаква се на изложението IT гигантът да представи и нови "генеративни преживявания" с изкуствения интелект Bard, подобрения в математическите и логическите му възможности, както и разширяването му с японски и корейски език. В момента чатботът на Google е достъпен единствено в САЩ и Великобритания.

CNBC добавя, че Google работи върху актуализации на Bard, включително версия, наречена „Multi-Bard“, която е предназначена да се справя с по-сложни програмистки и математически задачи. Твърди се също, че компанията тества други версии, наречени „Big Bard“ и „Giant Bard", за които обаче все още не се съобщават подробности.

На I/O технологичният гигант ще разкрие и повече AI инструменти, фокусирани върху работното пространство, включително генериране на шаблони в Sheets и на изображения в Slides и Meet. Google обяви AI функциите си за Gmail и Docs през март, но ги пусна първо за ограничен кръг потребители. Предстои да разберем дали те ще останат ограничени, или ще бъдат по-широко достъпни.

I/O конференцията няма да бъде фокусирана единствено върху изкуственият интелект. Компанията вече обяви първия си сгъваем смартфон Pixel Fold и обеща да сподели повече за него на събитието. Очаква се на него своя дебют да направят и устройствата Pixel 7a и Pixel Tablet.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !