Google се отказа да предоставя безжичен интернет с балони

Offnews Последна промяна на 23 януари 2021 в 12:30 6405 1

Project Loon Google

Корпорацията Alphabet, която е юридическата шапка на онлайн гиганта Google, се отказа от един от най-любопитните си проекти - Loon. В неговите рамки тя разработваше технология за предоставяне на безжичен интернет с помощта на аеростати. Инициативата беше стартирана през 2013 г. като част от усилията на интернет бегемота да създаде собствена инфраструктура за достъп до глобалната мрежа. Други онлайн компании като Facebook също инвестират в сходни начинания.

През последните години онлайн компаниите се конфронтират все по-силно с телекомуникационните оператори на полето на мрежовата неутралност и по други теми. Много ръководители на телекоми се безпокоят, че техният бизнес губи все повече стойност и се свежда до предоставяне на базова свързаност при ниски месечни такси, докато сериозните печалби и добавена стойност отиват при онлайн услугите и мобилните приложения, използвани посредством мрежите.

Спорът датира от повече от десет години. Той обаче не е единствената причина онлайн гигантите да мислят за собствени решения за доставка на интернет. Те също така са недоволни от скоростта, с която широколентовата свързаност навлиза в развиващите се страни. Огромни региони на планетата с население от стотици милиони днес продължават да не се възползват оптимално от предимствата на интернет революцията.

За хората, живеещи там, това е сериозен проблем, който ограничава достъпа им до информация, образование и услуги от всякакъв характер. За Google, Facebook и другите интернет корпорации обаче това означава и пропуснати ползи, защото огромна част от човечеството все още не гледа достатъчно често техните реклами и не купува техните платени продукти и услуги.

Това е и причината през последните години те да се опитат да се превърнат в телекоми, тествайки множество различни методи за безжичен широколентов достъп до глобалната мрежа. Сред тях е използването на летящи дронове, аеростати, изкуствени спътници, а преди пет години Google дори придоби дял от Space X на Илън Мъск със същата цел.

Project Loon беше един от най-интересните проекти в тази област, който предвиждаше балони на височина около 20 км. да предоставят свързаност до региони, които не разполагат с качествена интернет инфраструктура. Сега обаче от Alphabet обявиха, че начинанието ще бъде закрито. Причината е, че този метод за доставка на интернет просто не е успял да стане устойчив в пазарно отношение. С други думи - да може да се изплаща.

Първото използване на Loon балони беше пилотен проект в Нова Зеландия, последван от тестове в Калифорния, както и няколко проекта, стартирани при спешни ситуации в Перу и Пуерто Рико. В Кения Loon дори вече има клиенти, които ще използват неговите балони до март месец.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.02 2021 в 19:25

[…"> компания на Google, Loon планираше да предложи достъп до интернет до трудно […">