Google отбелязва 1 млрд. потребители на RCS с нови функции за Messages

Стоян Ненов Последна промяна на 01 декември 2023 в 15:55 1015 0

Google Messages

Снимка Google

Google Messages

Google обяви, че вече 1 млрд. души по света използват наследника на SMS-ите – RCS през приложението ѝ Messsages. Това е новият протокол за кратки тестови съобщения, който поддържа много повече модерни технологии, подобно на чат приложенията. Google е сред основните привърженици на технологията, като я внедри в приложението си Messages преди няколко години.

RCS вече са активирани по подразбиране за много устройства и се поддържат от множество мобилни оператори, включително българските. Въпреки това повечето хора и компании продължават да наричат тези съобщения SMS-и по навик.

Всъщност, RCS могат много повече от това да препращат кратки текстове като SMS или пък малки, пикселизирани снимки като MMS. За да отбележи големия повод, Google пусна няколко нови функции за Messages, от които ще се възползва и RCS стандартът.

Първата е Photomoji. Чрез нея потребителите могат да вземат любима снимка от телефона си и да я превърнат в малко емоджи, което да добавят към чатовете си. Процесът използва изкуствен интелект за обработката на изображението в рамките на телефона.

Другата новост е Voice Moods. Потребителите могат да записват кратки гласови съобщения, които да изпращат на останалите участници в един чат. Дотук нищо ново. С Voice Moods, те ще могат да придават допълнителни „настроения“ на записа с ефекти и емоджита. Освен това качеството на звука е подобрено, на базата на отзиви от потребители.

Следва Screen Effects. Това са още визуални ефекти, които ще изпълват целия екран по време на чата. Те ще се активират автоматично на базата на контекста на разговора и конкретни фрази. Например „I love you” или сходни изказвания, ще активират визуален ефект със сърца. Google казва, че има над 15 визуални ефекта за различни ситуации, като оставя на потребителите да ги открият сами докато разговарят с близките си.

Следващата новост е Custom Bubbles. Подобна функция има и в други приложения, например Messenger. Чрез нея потребителят може да избира различен фон и цветове за всеки отделен чат. Така лесно може да персонализира разговорите си и да ги разпознава с лекота само по дизайна им. Би трябвало да намали и риска от неволно изпращане на съобщение до грешните получатели.

Петата новост е Reaction Effects. Това са още повече ефекти, които ще се появяват, когато потребителят избере различна „реакция“ за съобщение. Досега можехме да избираме от различни емотикони. Сега емотиконите ще са придружени и с още ефекти. За момента има 10 ефекта за най-популярните реакции.

Следват анимирани емоджита. Те познати на потребителите на Skype от години. Сега достигат и до RCS през Google Messages. Според Google така потребителите ще могат по-добре да изразяват емоциите си.

И накрая, последната новост е просто по-подробни потребителски профили. Потребителите ще могат да персонализират профилите си с име и снимка, които да придружават телефонния номер. Те ще са видими за получателите дори и да нямат дадения телефон запаметен в своето устройство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !