Голямата популярност на криптовалутата Chia Coin доведе до поскъпване на хард дисковете

Offnews Последна промяна на 18 май 2021 в 16:17 10726 0

Samsung Display

Цените на хард дисковете, особено на моделите с голям капацитет, отбелязаха рекорден ръст през последните няколко седмици. Причината за това е съществено нарасналата популярност на криптовалутата Chia Coin, за добива на която е необходимо колкото се може повече дисково пространство. Досега същата ситуация се наблюдаваше на пазара на видеокартите, а сега всичко се повтаря в сегмента на хард и флаш дисковете - тяхното бързорастящо търсене вдига цените на запомнящите устройства.

Тази ситуация е много ясно изразена на пазара в САЩ. През последните няколко седмици в американските магазини цените на някои популярни модели хард и флаш дискове нараснаха първоначално със 100 щ. долара, след това с 200 и накрая дори с 300 щ. долара. Някой от запомнящите устройства с по-голям капацитет поскъпнаха двойно и дори над два пъти.

Основната движеща сила за този процес е криптовалутата Chia Coin. В края на миналия месец общият информационен капацитет на Chia Coin мрежата прехвърли един екзабайт. През следващите две седмици капацитетът на тази мрежа продължи да се увеличава и достигна невероятните 6 екзабайта. Криптоминьорите купуват SSD и HDD буквално като топъл хляб и обръщат особено внимание на моделите с голям капацитет.

В сайта на Amazon бяха публикувани статистиките по продажби на хард и флаш дискове. Вижда се, че цените на тези устройства рязко са скочили нагоре, а сега най-различни прекупвачи започнаха да изкупуват цели партиди дискове и след това да ги продават при по-високи цени.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !