Гари Каспаров: Тоталитарните режими не могат да създават креативен софтуер

OFFNews Последна промяна на 30 юни 2022 в 13:05 3186 0

Regulation4Innovation 2022 Garry Kasparov

Снимка Иван Коловоз

Гари Каспаров, Regulation4Innovation

Може ли тоталитарен режим да създаде креативна програма като изкуствен интелект (AI)? Според руския световен шампион по шахмат Гари Каспаров отговорът е твърдо не. В същия момент бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид предупреждава, че авторитарна държава като Китай инвестира изключително много усилия и средства в развитието на подобни технологии. Както и че Западът подценява прогреса и опасността, която Пекин може да създаде при конкуренцията в тази ключова за бъдещото развитие на страните иновация.

„Не виждам как несвободни хора могат да създават по-добри и креативни решения от учени, които нямат ограничения“, заяви Гари Каспаров. Той беше гост конференцията на високо равнище на Европейския съюз (ЕП) – Regulation4Innovation, организирана от българския евродепутат Ева Майдел. Той после даде пример с избухналата в края на 2019 г. и началото на 2020 г. коронавирусна пандемия.

„Китай ни даде КОВИД вируса, но свободният свят – ваксината“, заяви Каспаров. „Пекин имаше летящ старт от шест месеца, в които имаше достъп до цялата информация за него, вместо това в момента продължава да затваря цели градове“, аргументира се руският шахматист.

Според него, технологии като AI са важен аспект в тези смутни времена на кризи и войни, за да може Европа да остане на гребена на вълната. Старият континент трябва да остане независим от Америка или Китай по отношение на иновациите и особено на киберсигурността. Брюксел трябва да действа твърдо и ударно в тази насока. Въпреки напредъка на AI, Каспаров е на мнение, че компютрите мислят по друг начин и няма да могат да копират напълно човешката креативност. Неговото опасение не е към компютрите и техния развиващ се потенциал, а към хората и тези, които използват технологиите по грешен начин.

„За съжаление, унищожението винаги идва след създаването и зад решенията винаги стоят хора“, заключи Каспаров.

Дългогодишният главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид повтори някои от тезите, но и частично опроверга Каспаров. Той беше председател на бившата специална Национална комисия за изкуствен интелект на САЩ. Въпреки че руският шахматист твърди, че иновации не могат да се правят от тоталитарни режими, според Шмид основният конкурент в AI сферата е Китай.

„В момента много подценяваме Китай, като ги третираме като бедна страна, те обаче разполагат с все повече развоен капацитет и инвестиции в AI и роботика“, коментира Шмид. Той е на мнение, че трябва да има технологична етика, едни базови принципи, които да се спазват от учени, предприемачи и инвеститори. Когато залозите са много високи, не трябва да се позволява на оръжейни системи сами да взимат решения кога и по какво да се стреля. AI има предимството да автоматизира така процесите, че да се взимат решения мигновено, което ще бъде ключово на бойното поле. Но трябва да има човешки контрол върху най-крайните решения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !