Фред Тийл: до края на това десетилетие квантовите компютри ще могат да хакват криптовалутните портфейли

Offnews Последна промяна на 11 юни 2021 в 13:48 5305 0

CNBC

Фред Тийл (Fred Thiel), генерален директор на компанията Marathon Digital Holdings, специализирана в добива на криптовалути, е уверен, че при достатъчно големи инвестиции в сферата на квантовите компютри, след около 8 години те ще могат да хакват блокчейн портфейлите. Ето защо към днешен ден криптографите от целия свят работят върху създаването на нови протоколи за криптиране, които са устойчиви към квантовите компютри.

Към днешен ден почти целият свят използва асиметрична криптография с частен и публичен ключ. Именно такава криптография се използва в електронната поща и при криптовалутите портфейли. Този начин за защита е уязвим за хакване с помощта на квантов компютър. Теоретично, с помощта на квантов компютър е възможно да се подбере частния ключ, след което да се проникне в цифровия портфейл и да се открадне криптовалутата. Експертите се опасяват, че с помощта на квантови компютри първи ще бъдат разбити именно цифровите подписи, които защитават криптовалутните портфейли.

Специалистите по информационна безопасност вече изключително активно работят върху създаването на квантово устойчива криптография. Те са на мнение, че квантовите компютри няма да започнат изведнъж да разбиват паролите и цифровите подписи, а този процес ще протече постепенно с усъвършенстването на квантовите устройства.

Националният институт по наука и технология на САЩ вече работи върху нов стандарт за криптиране. Сега се подбират най-добрите експерти за работа върху този проект. Първите стандарти за защита на информацията, които са неуязвими за квантовите компютри, се очаква да се появят още през 2024 година, много преди да започне използването на квантовите компютри за разбиване на пароли и електронни подписи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !