Форумът TECHNIVERSE предлага практически поглед към футуристичен свят пълен с технологии, изкуство, автомобили и изкуствен интелект

Мястото на провеждане е Маймунарника, в парк Борисова градина, София

OFFNews.bg Последна промяна на 29 септември 2022 в 15:10 947 0

 TECHNIVERSE

Снимка TECHNIVERSE

TECHNIVERSE

Тази неделя (2 октомври) специалисти и любители ще имат възможност да участват в свободно достъпни практически занимания с разнообразие от технологии. Сред тях са програмиране на Arduino роботи, интеграция на IoT поток от данни с облачни услуги, заснемане на триизмерно видео и снимки, работа с големи данни и др. Общо 18 работилници и дискусии по някои от най-иновативните области на 21 век. Всичко това се случва в рамките на TECHNIVERSE - първото по рода си у нас целодневно събитие за информационни (и не само) технологии с изцяло практическа насоченост. Мястото на провеждане е Маймунарника, в парк Борисова градина, София.

Форумът е насочен към техничари, учени, инженери ентусиасти, но също и всички останали, които имат повишен интерес към т.нар. S.T.E.M. области (наука, технологии, инженерство и математика). Представен е като събитие, организирано от ИТ специалисти за ИТ специалисти, което поставя силен акцент върху съвместното участие и обмяна на опит.

“TECHNIVERSE се ражда поради желанието повече хора в България да бъдат не само потребители, а и създатели на иновациите в света около нас. Днес влиянието на дигиталните технологии върху живота е огромно, създават се множество възможности за взаимодействие със заобикалящата среда, за изкуство и предприемачество. Въпреки това мнозина остават наблюдатели и консуматори, вместо да се възползват от огромния потенциал на новите екосистеми за разработка и развитие на интелектуалния потенциал. За тази цел сме се постарали да покажем и направим достъпни за пряк опит някои от най-иновативните аспекти на дигиталните технологии, които вече определят бъдещето ни.“ - споделя Георги Пенков, куратор на програмата на събитието.

TECHNIVERSE представлява динамично пространство, в което знанията се предават чрез пряк опит, а технологиите предизвикват удивление и въодушевление. Основен акцент, зададен от Digital Lights е Мобилността (Mobility) с множество демонстрации и работилници по теми като CANbus комуникацията между централна конзола и инструментен панел, визуализиране на данни от тях, създаване на оптимален план за посещение на десетки адреси в пътна мрежа с помощта на облачни услуги и др. Важен фокус в събитието са темите, подбрани от Digital Lights за всичко, свързано със създаване на софтуер за придвижване и автомобили, както и за оптимално планиране на маршрути.

Останалите три тематични потока включват Творчество, Устройства и Софтуер, като заниманията в тях се движат едновременно, в различни шатри. Още от темите в програмата са: въведение в програмирането за отворената процесорна архитектура RISC-V, как да станем видео инфлуенсър с подръчни средства и дори състезание по сглобяване на сървър. В сферата на образованието гостите от ТЕХНОКРАТИ представят своето виждане за ефективни методи за подобряване на учебния процес и работата в класните стаи с помощта на технологиите.

Музиката също е важен акцент в събитието - вместо лекции на голяма сцена, работилниците се случват на музикален фон. Още от следобедните часове се разгръща програма с участието на утвърдени имена от родната клубна сцена. Стиловете включват техно дъб, псайхаделик дъб, рокстеди, реге и дори мелодичен дъбстеп. Програмата пък включва още любопитни музикални работилници и уъркшопи като съвети за подобряване на диджей уменията; създаване на музика с tracker (като “едно време”) и демонстрация по създаване на музика и звук по изцяло хардуерен път – с модуларни синтезатори.

Събитието е възможно благодарение на Digital Lights, с подкрепата на CODIX.

С помощта на ESRI Bulgaria, BulStream и OLIMEX и още дузина партньори и съмишленици, споменати в пълнота на https://techniverse.bg/equipe, сред които водещи университети, елитни гимназии и творчески школи.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !