Facebook изтри страницата на военните в Мианмар

Offnews Последна промяна на 22 февруари 2021 в 09:50 6938 0

facebook

Социалната мрежа Facebook изтри официалната страница на въоръжените сили на Мианмар. Страницата Tatmadaw е премахната за "повтарящи се нарушения" на правилата на общността, които забраняват подстрекателството към насилие.

Не е ясно дали реакцията на социалната мрежа е подтикната от конкретен инцидент. Премахването на страницата обаче е станало часове след като полицията е убила двама протестиращи срещу военния преврат в Мианмар, с който беше свалено правителството на Аун Сан Су Чжи.

Припомняме, че Facebook блокира профила на началника на армията (и сега лидер на преврата) Мин Аунг Хлаинг още през 2018 година. През същата година компанията наложи редица ограничения на мианмарската армия.

От своя страна военното правителство в Мианмар, което дойде на власт след праврат, също блокира социалната мрежа в опит да потуши протестите в страната. Според него тя допринася за нестабилността, тъй като там се организират кампании за гражданско неподчинение.

Както Tech.Offnews.bg вече информира, в началото на месец февруари доставчиците на интернет услуги временно блокираха достъпа до Facebook на близо 27 милиона жители на Мианмар. Забраната беше вдигната на 7 февруари, но очевидно напрежението в страната продължава да нараства.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс заяви в Twitter, че Вашингтон е „силно обезпокоен“ от новините, че силите за сигурност са стреляли по протестиращи. "Ние заставаме до народа на Мианмар", допълва още той. Японското правителство също осъди насилието в азиатската държава.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !