Европол удари голям портал за незаконна търговия в "тъмната мрежа"

Стоян Ненов Последна промяна на 03 май 2023 в 14:26 470 0

Hacker

Снимка Macrovector/Freepik

Европол удари голям портал за незаконна търговия в "тъмната мрежа"

Европол обяви, че заедно с американския Департамент по правосъдие е провела мащабна акция срещу един от най-големите онлайн магазини за наркотици в т.нар. "тъмна мрежа". Той се казва Monopoly Market, като е бил следен от повече от година. С терминът "тъмна мрежа" се описват сайтове и портали, които не се индексират от интернет търсачките и в повечето случаи предоставят нелегална дейност.

Операцията SpecTor се е провела на територията на 9 държави на три континента. Европол казва, че през декември 2021 г. разследващите са успели да получат контрол над мрежата на магазина. Така те са могли да проследят десетки хиляди трансакции и да се сдобият с данните на „търговци“ и клиенти на магазина.

С времето информацията е предавана на властите по места. Така общо по света са задържани 288 души, сред които „търговци“ и клиенти. Конфискувани са близо 51 млн. евро във формата на традиционни и криптовалути. Освен това са конфискувани 117 оръжия и 850 кг. наркотици. Най-много са амфетамините – 258 кг.

Операцията е била по-сложна само от проследяване на трансакции. Основна роля са имали германските власти, които са завзели системата и са използвали сложни пакети за следене на движенията на пратки, събиране на доказателства и анализ. Така са засечени „търговци“, които са били активни и в други онлайн магазини и задържането им, прекратява дейността им навсякъде.

Сред арестуваните има и заподозрени с висок приоритет, казва Европол, но не навлиза в подробности. Агенцията коментира, че от гледна точка на арести, това е най-успешната акция от такъв тип. Предишните две са били DistupTor през 2020 и Dark HunTor през 2021 г. При тях са арестувани съответно 179 и 150 души.

Европол отбелязва, че именно международното сътрудничество между полицейските сили е „ключът за битка с престъпността в тъмния интернет“. В операцията са участвали десетки агенции и полицейски управления в девет държави и във всяка от тях е имало и арести. Задържанията са ставали в различни периоди по време на наблюденията, на базата на събраните данни.

Агенцията припомня, че през април 2022 г. германските и американските власти са успели да открият и спрат онлайн магазина Hydra. То онзи момент това е бил най-големият онлайн магазин за нелегални стоки с приблизителен оборот от 1.23 млрд. евро. Тогава са конфискувани и криптовалути на стойност 23 млн. евро.

Броят на задържаните обаче беше доста по-малък. Акцията срещу Monopoly Market е по-успешна в това отношение. Освен това последствията от нея може да са по-дълготрайни. Все още продължават проверките на профили в магазина с цел да се установят хората, които са ги използвали. Европол отбелязва, че разследващите са се сдобили и с много данни от задържаните „търговци“, включително списъци с хиляди клиенти по целия свят. Те ще бъдат проверени и „са под риск от съдебно преследване“, казва агенцията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !