Ето какво мисли Марк Зукърбърг за VR шлема Vision Pro на Apple

Стефан Николов Последна промяна на 12 юни 2023 в 10:00 635 0

Mark Zuckerberg Quest 3

Снимка Meta

Ето какво мисли Марк Зукърбърг за хедсета Vision Pro на Apple

Марк Зукърбърг коментира представянето на шлема за виртуална реалност (VR) на Apple, като обяви, че това "може наистина да е визията за бъдещето на компютрите, но не е тази, която аз искам". Главният изпълнителен директор на технологичния гигант не изглежда притеснен от представянето на Vision Pro от страна на "ябълковата компания".

По време на състоялата се наскоро среща на компанията със служителите на Meta, която The Verge проследи, Марк Зукърбърг заяви, че устройството на Apple не включва никакви големи пробиви в технологиите, които Meta "вече да не е проучила", и че нейната визия за това как хората ще използват устройството "не е тази, която аз искам". Той също така изтъкна факта, че новият шлем Quest 3 ще бъде много по-евтин - 499 долара в сравнение с цената на Vision Pro от 3499 долара, което ще даде възможност на социалната мрежа да достигне до много повече потребители и да създаде по-широка потребителска база.

"Мисля, че тяхната презентация наистина показва разликата в ценностите и визията на нашите компании по начин, който според мен е много важен", заяви Зукърбърг пред служителите, които се бяха събрали в централния офис на компанията в Менло Парк, Калифорния, за първата среща на всички служители от 2020 г. насам. Зукърбърг заяви, че Quest е за "хората, които си взаимодействат по нови начини и се чувстват по-близки", като същевременно "са активни и правят много неща едновременно".

"За сравнение, всяка демонстрация, която показаха, беше на човек, седящ сам на дивана", каза той за ключовата презентация на Apple на WWDC по-рано тази седмица. "Искам да кажа, че това може и да е визията за бъдещето на компютрите, но не е тази, която аз искам".

Зукърбърг вече може и да диша спокойно, но Мета със сигурност е била нащрек преди презентацията на Apple. Тя анонсира Quest 3 само няколко дни преди това, въпреки че устройството ще започне да се продава едва през есента. Meta от дълго време се опитва да се позиционира като лидер в областта на виртуалната и добавената реалност и влага милиарди долари годишно в това начинание, което предизвиква загриженост сред някои инвеститори. По принцип излизането на шлема на Apple на пазара представлява сериозна конкурентна заплаха.

Meta постигна първоначален успех в областта на VR игрите и фитнеса, но се опитва да достигне до пазара на по-високия клас компютри, където Apple се изявява много добре. Зукърбърг каза още:

"По-важното е, че нашето виждане за метавселената е, че тя е фундаментален социален феномен. Тя е място, където хората си взаимодействат по нови начини и се сближават помежду си чрез новите технологии. Нашето устройство също така е насочено към активност и продуктивност. За сравнение, те показаха демонстрации, при които във всяка от тях човекът със слушалките седеше сам на дивана. Разбира се, някои биха възприели това като визия за компютърните технологии на бъдещето, но аз самият не бих искал това. Съществува истинска философска разлика в начина, по който подхождаме към темата. Това, което видях, ме накара да бъда още по-голям оптимист за това, което правим. Вярвам, че нашият подход ще ни помогне да успеем. Но във всеки случай това ще бъде едно забавно приключение".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !