Джак Ма изчезна

Offnews Последна промяна на 07 януари 2021 в 12:00 9970 2

Jack Ma

Основателят на китайския технологичен конгломерат Alibaba и един от най-богатите хора на планетата Джак Ма се оказа в неизвестност, след като редица медии написаха, че той не е участвал в никакви публични изяви от два месеца. Това включва и отсъствието му от събития, на които е било планирано той да се появи, включително във финалния епизод на собственото му шоу за таланти Africa’s Business Heroes.

Риалитито за стартиращи предприемачи позволява на африкански стартъпи да получат финансиране в размер на 1.5 млн. щ. долара. Самият Джак Ма трябваше да е част от журито, но в последния момент е бил заменен от друг представител на Alibaba. Междувременно Ма остава тих и в социалните мрежи.

По принцип не би имало нищо странно в желанието на един милиардер да остане в страни от публичния живот и да се скрие за няколко месеца. Един от най-богатите китайци има както мотивацията, така и средствата да си осигури такова спокойствие.

Проблемът в случая е, че основателят на Alibaba напоследък влезе в конфликт с комунистическото правителство в Китай. На 24 октомври той държа реч, в която разкритикува регулаторната система в страната и дори обяви, че тя ограничава иновациите. "Днешната финансова система е завещана от Индустриалната епоха" - заяви директно той в своята реч и добави, че трябва да бъде създадена нова.

В резултат неговата група за кратко се оказа мишена на няколко регулаторни атаки в тоталитарната държава. Първо беше блокиран опитът на финтех дружеството Ant Group, което е част от Alibaba, да се листне на борсата. При това - след като то вече беше получило зелена светлина. Очакваше се то да набере впечатляващите 34 млрд. щ. долара от своето първично публично предлагане.

След това Държавната администрация за регулация на пазарите в Китай започна антимонополно разследване срещу Alibaba, с фокус върху нейната практика да налага ексклузивни отношения на търговците.

Това се случва в момент, когато редица страни по света, включително САЩ и европейски държави предприемат действия срещу онлайн гиганти като Google и Facebook. На този фон атаката на Китай срещу един от местните дигитални бегемоти изглежда логична и навременна, още повече че се случва в страна с комунистическо управление.

Трудно е обаче да не потърсим връзка между скорошните критики на Ма към режима и ответните действия на институциите в Поднебесната империя. Остава въпросът къде е знаковият за азиатските технологии милиардер и дали ще го видим скоро отново в публичното пространство.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2021 в 15:19

[…"> Tech.Offnews.bg информира, най-известният предприемач в Китай не се беше появявал… миналата година, ĸoгaтo oтĸpитo ĸpитиĸyвa финaнcoвaтa […">

16.01 2021 в 11:49

[…"> срещу технологичната група, както и че самият Джак Ма не се е появявал в публичното пространство от месеци. Той пропусна […">