Дуров: нито един провайдър не може да блокира Telegram

Offnews Последна промяна на 19 януари 2021 в 10:07 7512 0

Statement-by-Pavel-Durov-for-the-Telegram-litigation-process

В края на миналата седмица  американската организация Coalition for a Safer Web, която си е поставила за цел изграждането на по-безопасен интернет, заведе съдебно дело срещу Apple, с което изисква да бъде премахнато приложението Telegram от интернет магазина App Store. Причината за завеждането на това дело е, че според Coalition for a Safer Web, към Telegram са се прехвърлили привържениците на Доналд Тръмп, много расисти и други екстремисти, което е станало след блокирането на Parler. Един от потребителите в чат канала на Павел Дуров предположи, че Telegram може да бъде блокиран от Amazon, както това стана с Parler. Създателят на месинджъра отговори, че това е невъзможно.

Дуров заяви, че Telegram няма как да бъде блокиран от Amazon и от който и да е провайдер на сървърни услуги, понеже неговият месинджър има собствена облачна инфраструктура, която е разпределена в целия свят.

"Telegram не разчита на Amazon или на каквито и да било други външни облачни онлайн-услуги. Ние създадохме собствена безопасна облачна инфраструктура, която е разпределена по целия свят. Необходими ни бяха няколко години, за да създадем технологията за моментална синхронизация на криптираните данни между нашите центрове за обработка на данни и криптираните локални хранилища по такъв начин, че да направим безполезен всеки опит за пробив на който и да било от нашите центрове за обработка на данни. Ключовете за криптиране, които се използват за защитата на Telegram Cloud са разделени на части и никога не се записват на същото място, където е записана и информацията, която те защитават.

Този подход е много по-съвършен и по-безопасен в сравнение с това, което предлага Amazon или които е друг от тези електронни облаци с общо предназначение. И тъй като ние имаме собствена инфраструктура, нито една компания от рода на Amazon не може да ни блокира".

Това означава, че дори и да бъде блокиран един сървър на Telegram, то информацията от него ще бъде преразпределена между другите и Telegram ще продължи да работи в нормален режим.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !