Добивът на криптовалути води до недостиг на електроенергия в Казахстан

Offnews Последна промяна на 29 ноември 2021 в 09:37 1350 0

Iran bans cryptocurrency mining for 4 months amid power cuts

Добивът на криптовалути, консумиращ огромно количество енергия, предизвиква криза в Казахстан. Операторът на електрическата мрежа в страната KEGOC съобщи за аварийно изключване на три електроцентрали през месец октомври.

Компанията предупреждава, че ще започне да нормира електричеството за 50 регистрирани миньори. Те ще бъдат и първите изключени, ако има повреди в мрежата.

Според Министерството на енергетиката в Казахстан, търсенето на електроенергия е скочило с осем процента през 2021 г. спрямо предходните един или два процента. В резултат на това от октомври има прекъсвания в шест региона страната.

Длъжностни лица и наблюдатели твърдят, че спиранията на тока се увеличават с нарастващия брой нерегистрирани крипто миньори, които незаконно генерират валута от домовете и фабриките си.

Войната на Китай срещу криптовалутата може да бъде отчасти отговорна, посочват запознати. Търсенето на енергия започна да се покачва, когато минните фирми се преместиха от Китай в началото на 2021 г. и скочи отново, когато страната направи добива нелегален през месец май тази година.

Електричеството е сравнително евтино в Казахстан, което превръща страната в убежище за крипто компании.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !