Диамантена пластина може да побере данните от милиони Blu-Ray дискове

Offnews Последна промяна на 30 април 2022 в 09:45 368 0

Two-inch diamond wafers could store a billion Blu-Ray's worth of data

Чрез промяна на методите за култивиране на кристали японски учени създадоха нова технология за производство на диамантени пластини с рекордно голям диаметър. Постигнатата ултрависока чистота на диаманта дава възможност за запис и съхраняването на гигантски обем от данни, който е еквивалентен на около един милиард Blu-Ray дискове. Новите диамантени пластини са изключително подходящи за създаването на квантови запомнящи устройства.

Диамантът е един от най-многообещаващите материали за квантовите системи и предимно за изграждането на запомнящи устройства. Един от дефектите в диамантената кристална решетка - азотно-заместена ваканция - се използва за съхраняване на данни под формата на квантови битове, но прекаленото много азот нарушава способността за съхраняване на квантова информация. Този проблем се налагаше да бъде решаван чрез взаимни отстъпки - диамантените плочи трябваше да бъдат сравнително малки, но не твърде малки, за да бъдат полезни.

Специалистите от Японския университет Sagi и учените от Adamant Namiki Precision Jewellery са създали нов метод за производството на ултрачисти диамантени пластини с достатъчно голям размер, подходящи за практическо използване. Диаметърът на всеки един от тези диамантени дискове е пет сантиметра, а неговият информационен капацитет възлиза на 25 екзабайта или един милиард пъти по 25 GB. Всъщност, един Blu-Ray диск събира именно до 25 GB информация.

Японските учени са нарекли своите диамантени дискове Kenzan Diamond, като тяхната ключова особеност е, че концентрацията на азот е под 3 частици частици на милиард.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !