DARPA тества лазерен аналог на сателитния интернет Starlink

Offnews Последна промяна на 21 май 2022 в 10:56 671 0

210401

Американските военни проведоха успешни орбитални тестове на технологията Mandrake 2, с помощта на която е възможен обмена на данни между сателитите с помощта на лазерен лъч.

Според информацията на CACI International миналото лято правителствената агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия е извела в орбита около Земята два компактни космически апарата. На 14 април тази година между тях е осъществена стабилна и бърза връзка с помощта на лазерен лъч с малка мощност. Изкуствените спътници са се намирали на разстояние 100 километра един от друг, като за 40 минути с помощта на лазерния лъч предадени и приети над 25 GB данни,

DARPA възнамерява да използва технологията Mandrake 2 за осигуряване на бърза и стабилна връзка между космическите апарати Blackjack. Първата партида от тези сателити, която включва 20 броя изкуствени спътници, ще бъде изведена в орбита през есента на тази година. Към края на 2024-та година групировката Blackjack трябва да включва 146 сателита. Новата лазерна технология Mandrake 2 дава възможност на сателитите както да обменят информация един с друг, така и с наземните обекти и с цивилните космически кораби и космически транспорт.

В технологията Mandrake 2 не се използва специализирана техника, а предлаганите на пазара евтини сателитни платформи и оптични терминали.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !