Чатовете между Instagram и Facebook спират от декември

Мария Иванова Последна промяна на 10 декември 2023 в 15:18 632 0

Instagram Messenger

Снимка Brett Jordan/Unsplash

Чатовете между Instagram и Facebook спират от декември

Според последната актуализация на страницата за поддръжка на Meta, от средата на месец декември функцията за изпращане на съобщения между платформите Instagram и Facebook ще бъде преустановена. Това означава, че потребителите на Instagram вече няма да могат да изпращат съобщения до своите контакти във Facebook.

“Преди няколко години въведохме ново Messenger изживяване в Instagram, което позволяваше на хората да изпращат съобщения и да се обаждат на FB акаунт (Messenger) от Instagram акаунт и обратно. От средата на декември ще започнем да премахваме тази функция” - потвърждава предстоящата промяна говорителят на Meta Алекс Дзидзан в коментар за The Verge.

Прекратяването на функцията за междуплатформени съобщения между Instagram и Facebook идва малко повече от три години след стартирането ѝ през 2020 година. По това време ръководителят на Instagram Адам Мосери предположи, че промяната ще позволи на Meta да работи по-ефективно, като изгражда функции за съобщения веднъж и след това ги внедрява във всички свои продукти.

Стартирането на междуплатформените съобщения съвпадна с получаването на редица функции в Instagram DMs, които преди това бяха ексклузивни за Messenger, включително изчезващи съобщения и стикери за селфита. Това беше част от стратегията на Meta да обедини своите платформи и да предостави на потребителите по-богато изживяване. Но имаше и спекулации, че обвързването на услугите на Meta една с друга ще затрудни евентуалното разделяне на Facebook, Instagram и WhatsApp.

Сега обаче, с прекратяването на тази функция, Meta се движи в посока към разделение на своите платформи. Компанията описва какво ще се промени, след като функцията бъде деактивирана:

- Потребителите няма да могат да започват нови разговори или обаждания с акаунти във Facebook от Instagram.
- Всички съществуващи разговори, които са проведени от Instagram с акаунти във Facebook, ще станат само за четене.
- Акаунтите във Facebook няма да могат да преглеждат състоянието на активността на Instagram потребителите.

Въпреки че Meta не посочва причината за промяната, се предполага, че тя може да е свързана с европейския Закон за цифровите пазари (DMA), който цели да направи пазарите в цифровия сектор по-справедливи и включва изисквания към големите компании да предлагат оперативна съвместимост между платформите за съобщения.

Възможно е онлайн гигантът да премахва функцията за междуплатформени съобщения между Instagram и Facebook, за да се подготви по-добре за по-широка оперативна съвместимост в рамките на Messenger, която отговаря на изискванията на DMA. Или може това де е поредният случай на намаляване мащаба на Messenger от Meta, след като наскоро приложението загуби възможностите за SMS/MMS на Android и Messenger Lite беше спрян.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !