Британски съд издаде заповед за екстрадиция на Джулиан Асандж в САЩ

Offnews Последна промяна на 21 април 2022 в 10:23 516 0

court

Британски съд издаде официална заповед за екстрадирането на Джулиан Асандж. Това поставя съдбата му в ръцете на министъра на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател, който ще трябва да реши дали основателят на WikiLeaks ще бъде изпратен обратно в САЩ, където ще бъде обвинен в шпионаж.

Припомняме, че през 2010 г. WikiLeaks публикува хиляди секретни документи и дипломатически телеграми, изпратени до Държавния департамент на Съединените щати. В резултат на това основателят на сайта има 18 наказателни обвинения и може да получи до 175 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Асандж потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г. и остана там години наред, докато то не беше отменено през 2019 година. След това той беше арестуван от посолството и оттогава американското правителство се опитва да го екстрадира.

През януари 2021 г. британски съд постанови, че той не трябва да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден, тъй като "рискът за психическото и физическото му благополучие е твърде голям". Правителството на САЩ обаче обжалва това решение с аргументира, че Асандж не е имал анамнеза за "сериозно и трайно психично заболяване".

Апелативен съд в Обединеното кралство отмени предишното решение през декември 2021 г., отваряйки вратите за екстрадицията му. Kъм последния процес Асандж се присъедини чрез видеообаждане от затвора Белмарш в Лондон.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !