Brave разработва собствена интернет търсачка

Offnews Последна промяна на 08 март 2021 в 11:52 6172 0

search

Фокусираният върху конфиденциалността браузър Brave, разработва своя собствена безопасна търсачка в интернет. За целта компанията е закупила търсачката с отворен код Tailcat, която е създадена от екип, работил върху технологията Cliqz (комбинация между търсачка и анти-проследяващ браузър).

Именно тази технология ще бъде в основата на новата Brave Search, която според разработчиците й, ще предостави алтернатива на Google Search и Chrome. Тя ще използва принципите на браузъра Brave, който днес има повече от 25 милиона активни потребители месечно. Компанията ще позволи на всеки, който желае, да използва технологията й, за да създаде своя собствена търсачка.

Brave е известна с това, че поставя потребителите на първо място и не ги профилира или проследява. Компанията разработва два модела за бъдещата си търсачка - безплатен с реклами и платен без реклами.

search

Brave работи и по въвеждането на собствена рекламна мрежа в Search, която според създателите й ще бъде напълно прозрачна и няма да използва "тайни методи и алгоритми". Разработчиците на бъдещата безопасна търсачка анализират няколко модела с отворен рейтинг, за да осигурят на потребителите й разнообразие от резултати и да предотвратят евентуална цензура.

Системата Tailcat е изградена върху подобен независим индекс, който според Brave, позволява на потребителите да имат качествено изживяване при търсене, без да се засяга поверителността на личните им данни.

Brave Search ще работи и с браузъра на компанията, за да предостави функции като персонализация и незабавни резултати от търсенето, без да се нарушава конфиденциалността на потребителите. Очаква се търсачката да стартира в края на пролетта или началото на лятото тази година.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !