Браузърът на Microsoft Edge споделя кои сайтове посещавате към търсачката Bing

Павлин Луканов Последна промяна на 28 април 2023 в 11:43 591 0

Microsoft Edge

Снимка Microsoft

Браузърът на Microsoft Edge споделя кои сайтове посещавате към търсачката Bing

При браузване традиционно трябва да имаме едно на ум, че дейността ни се проследява от множество страни, включително сайтовете, които посещаваме, както и търсачките, които използваме. Сега обаче наяве излиза и една доста любопитна и неприятна взаимовръзка в тази насока.

Става дума за това, че браузера на Microsoft Edge изглежда изпраща адресите, които посещавате през него, към сайта на системния интерфейс (API) на интернет търсачката Bing. За този потенциален проблем свързан с поверителността на личните данни съобщава потребител в Reddit. Той е забелязал, че най-новата версия на Microsoft Edge изпраща заявка към bingapis.com с пълния URL на почти всяка страница, която посещава.

В последствие The Verge са изпратили запитване към компанията, като оттам споделят, че се извършва разследване на случая. Допълнително изданието се свързва и с софтуерния инженер Рафаел Ривера, който да проучи случващото се. Той открива, че става дума за зле приложена нова функционалност в Edge.
Microsoft Edge вече разполага с възможност за проследяване на творци/създатели на съдържание, която е активирана по подразбиране. Нейната цел е да информира Bing когато посещавате определени страници, като YouTube, The Verge, Reddit и т.н. Тя обаче изглежда не работи както трябва и вместо това изпраща почти всеки домейн, който посетите, към Bing.

От Microsoft са започнали тестовете на тази функционалност още миналата година, но едва отскоро тя бива прилагана по-мащабно. Чрез нея можете да последвате любимите си творци от YouTube и други мрежи. Ако опцията бъде деактивирана, адресите вече не се предават към bingapis.com. Microsoft има и общ филтър за функционалността, който включва домейни като този на Pornhub чиито адреси не се предават към Bing API.

От компанията споделят, че са наясно с информацията за случващото се и вече провеждат разследване. Все пак обаче още няма обяснение за това защо адресите се пращат към услугата bingapis.com и това как е конфигуриран Edge, за да изпраща почти всеки посещаван сайт в тази насока.

Докато Microsoft не завърши разследването си и успее да отстрани проблема се препоръчва да изключите опцията „follow creators“ в Microsoft Edge. Доста вероятно е дори да не сте наясно, че тя съществува и едва ли ще загубите нещо с нейното деактивиране. Можете да се отпишете в секцията с настройки в раздел Privacy, Search and Services и скролирате до Services.

Защитата на личните данни в онлайн пространството е нелека задача, тъй като компаниите разчитат на тях за приходи, основно чрез таргетиране на реклами, но не само. За целта трябва да внимаваме освен това какви сайтове посещаваме и как ги посещаваме. Някои браузери ограничават проследяването за сметка на някои функционалности. Винаги се препоръчва да включвате наличните защити и да браузвате в надеждни сайтове.

Лошото в актуалната ситуация е, че този пропуск е открит най-вероятно случайно от потребител. Ако това не се беше случило най-вероятно пропускът е възможно да действа в дълъг период от време и да събере историята за браузване на много потребители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !