Безпилотните товарни автомобили на Gatik започват да превозват товари в околностите на Далас

Проектът ще стартира през първата половина на следващата година

Стефан Николов Последна промяна на 07 септември 2022 в 07:00 1115 0

Gatik

Снимка Gatik

Gatik

Калифорнийският стартъп Gatik се споразумя с логистичната компания Pitney Bowes за създаването на нова услуга, в рамките на която младата компания, създател на безпилотни товарни автомобили ще превозва пратки в околностите на Далас, Тексас. Проектът ще стартира през първата половина на следващата година, като на първия етап в камионите на Gatik ще има водач, който да поеме управлението при възникване на непредвидена ситуация. По-късно Pitney Bowes ще премине към изцяло безпилотни товарни автомобили без човек зад волана.

Стартъпът Gatik е компания от Силициевата долина, основана през 2017 година. В основата на всички проекти на Gatik е специализирана платформа, включваща мощен хардуер и съвременен софтуер, предназначена за управлението на роботизирани автомобили. Интересно, че младата компания не възнамерява да създава роботизирана таксиметрова услуга, както правят почти всички нейни конкуренти, а още от самото начало се фокусира в сектора на товарните превози и B2B пазара. Стартъпът много бързо премина от тестове на полигони към тестове на пътищата за обществено ползване и в края на миналата година започна да обслужва първите си клиенти в Тексас.

Самата платформа на Gatik се състои от комплект сензори и съвременни алгоритми с елементи на изкуствен интелект. Стартъпът смело заяви пред медиите, че може да роботизира на практика всякакво превозно средство. Компанията използва камери, радари и лидари, които сканират околното пространство и използват електронен облак, благодарение на който роботизираните предимно товарни автомобили могат да се движат без участието на човека. Почти целият автомобилен парк на Gatik се състои от роботизирани товарни автомобили със среден тонаж.

В рамките на тази партньорска програма с Pitney Bowes стартиращата компания Gatik става посредник между логистичното дружество и големите ритейлъри, включително eBay, American Eagle и т.н. Камионите ще се придвижват по предварително зададени маршрути, които заобикалят училищата, болниците и детските градини и ще доставят своите товари в различните разпределителни центрове.

Gatik отбеляза, че преходът към безпилотен роботизиран товарен транспорт ще се отрази много положително на бизнеса на Pitney Bowes. Още по време на първия етап компанията ще намали натоварването на своите водачи, а на втория етап изцяло ще се откаже от човешкото присъствие, които значително ще увеличи рентабилността на бизнеса. Според анализите на Gatik, отказът от използването на хора водачи и преминаването към роботизирани камиони ще намали разходите на логистичните компании с минимум 30%.

Освен съвместната работа с Pitney Bowes, безпилотните роботизирани товарни автомобили на Gatik обслужват в Тексас ритейл гиганта Walmart. Специално за този проект Walmart е закупила от автомобилния концерн General Motors мощни товарни камиони, които стартъпът Gatik е роботизирал.

Използването на роботизирани превозни средства вече е много изгодно за бизнеса. Машините не се уморяват, нямат нужда от осигуровки и медицински застраховки, не е необходимо да излизат в платен отпуск. Но това без съмнение сериозно ще се отрази на пазара на труда и явно много хора ще останат без работа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !