Baidu бърза да представи свой аналог на ChatGPT, въпреки че системата още не е готова

Стефан Николов Последна промяна на 10 март 2023 в 16:03 680 0

Chatbot

Снимка Vectorjuice/Freepik

Baidu бърза да представи свой аналог на ChatGPT, въпреки че системата още не е готова

Китайската компания Baidu обяви, че на 16-ти март тази година ще представи свой собствен чатбот, базиран на мощна невронна мрежа. Това трябва да се случи след по-малко от седмица и служителите на компанията работят много усилено, за спазят срока. Използваните AI алгоритми все още твърде трудно изпълняват основните функции и допускат грешки. Информацията е на изданието The Wall Street Journal.

В съобщението се казва, че върху проекта по създаването на новия китайски чатбот, който получи името Ernie Bot, денонощно работят стотици стотици хора. Мениджмънтът на Baidu е накарал и редица други отдели на компанията да предоставят част от своите специалисти, както и изчислителни мощности. Причината за това е, че заради американските санкции една от най-големите китайски IT компании изпитва големи затруднения при закупуването на процесори с висока AI производителност, необходими за обучаването на изкуствения интелект.

Въпреки че до старта на Ernie Bot остават само няколко дни, моделът с изкуствен интелект все още е в процес на обучение. Някои служители отбелязват, че не са имали достатъчно време, за да създадат добре функциониращ продукт. Според публикуваните съобщения, Baidu поетапно ще предоставя достъпа до новия продукт. В началото ще бъде стартиран публичен тест на чатбота, в който ще участват ограничен брой потребители.

Baidu вече обяви, че Ernie Bot ще дебютира в интернет търсачката на компанията и ще стане достъпен за всички до края на месец март.
Стремежът на Baidu да представи чатбот, базиран на невронни мрежи, се дължи на желанието на компанията да изпревари конкурентите си на вътрешния китайски пазар, които разработват подобни алгоритми. Преди време компанията обяви, че е подписала споразумения с повече от 400 китайски предприятия, които ще могат да използват Ernie Bot в своите продукти и услуги. По този начин чатботът ще натрупа опит в различни области, което ще помогне за подобряване на неговата работата. Въпреки че Baidu си е осигурила подкрепата на местните власти, компанията трябва да има предвид, че чатботът трябва да отговаря на всички приложими закони и разпоредби в Китай, включително наредбите за събиране и обработка на данни, както и на строгите държавни правила за интернет цензура.

През годините Baidu направи значителни инвестиции в разработването на големи езикови модели - технологиите, които са в основата на чатботовете като ChatGPT. Китайските разработчици адаптираха различните англоезични версии на езиковите модели на Google и Open AI за местния пазар. Първият езиков модел на Baidu, на име Ernie, се появи през 2019 г., малко след като Google представи своя собствен аналог, на име Bert.

The Wall Street Journal допълва, че тази седмица специалистите на Baidu денонощно са работили, за да подобрят ключовите функции на чатбота, като например скоростта на отговор на заявките и начина, по който се обобщават резултатите от търсенето. Отбелязва се, че напоследък специалистите са работили на практика без прекъсване, като са били ангажирани и по време на новогодишните празници в края на януари. Въпреки това се е наложило да се откажат от първоначалната идея за изграждане на чатбот, който разбира английски и китайски език и са се съсредоточили върху това да се уверят, че алгоритъмът се справя добре със заявките на китайски език.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !