Австралийски стартъп демонстрира лазерна термоядрена реакция

Offnews Последна промяна на 29 март 2022 в 17:07 405 0

Nuuclear-Fusion-960x540

Австралийският стартъп HB11 прилага алтернативен подход към термоядрения синтез. Вместо температура от милиони градуси стартиращата компания за стартирането на термоядрената реакция използва изключително къси лазерни импулси, насочени с голяма точност. Първите тестове на новата технология десеторно превиши очакванията на учените. Стартъпът заяви, че е единствената частна компания, която е успяла да осъществи термоядрен синтез.

За да могат атомите да се сблъскат по такъв начин, че да започнат да се сливат и да сформират нов химичен елемент, е необходимо да се преодолее силата на отблъскване действаща върху две положително заредени ядра. Слънцето се справя с това чрез загряване на огромно количество водородни атоми до десетки милиони градуси. При подобни температури атомите започват да се движат толкова бързо, че се сблъскват помежду си и се превръщат в хелий с отделянето на огромни количества енергия.

Повечето реактори за термоядрен синтез - стеларатори и токамаци имитират този процес с помощта на магнитни полета, които удържат нагрятата плазма. HB11 използва съвсем друг подход, при който не се изискват колосални температури, както и радиоактивно гориво от рода на торий. Вместо това се използват лазерни импулси с линейна честотна модулация, които могат да създават безпрецедентни нива на мощност от над 10 петавата.

С помощта на мощните лазери учените са успели да ускорят атомите на водорода дотолкова, че те се сблъскват и се сливат с атомите на бора, като при тази реакция се образуват атоми на хелия и алфа-частици, които нямат електрони. Най-интересното е, че HB11 възнамерява да използва тези заряди за директно получаване на електрическа енергия без каквито и да било пара и турбини и без ядрени отпадъци.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !