ARM представи новите процесори Neoverse N3 и V3 с огромни подобрения в AI производителността

Стефан Николов Последна промяна на 23 февруари 2024 в 18:53 695 0

Neoverse

Снимка ARM

Arm представи новите процесори Neoverse N3 и V3 с огромни подобрения в AI производителността

Опитвайки се да не остане по-назад от бума на изкуствения интелект, ARM представи най-новите си технологични постижения. Това са чиповете Neoverse N3 и V3 и технологията Neoverse Compute Subsystems (CSS), базирана на тези процесори. Според компанията това е "най-бързият път от концепцията до внедряването им в електронен облак от следващо поколение". ARM обяви и имената на следващото поколение Neoverse CSS платформи. Това са Vega и Ranger, които по-късно ще се трансформират в продуктите Neoverse V4 Adonis и N4 Dionysus.

Изданието Hot Hardware уточнява, че най-новата технология Neoverse за производство на чипове се базира на процесорната архитектура ARM. По принцип този анонс разкрива едни съвсем нови интелектуални активи на ARM, които вече са достъпни за лицензиране от другите компаниите при производството на чипове за потребителите, центровете за данни и корпоративните пазари. Това ще даде възможност на партньорите на ARM да създават специализирани чипове на по-ниска цена, с по-нисък риск и по-кратко време за излизане на пазара в сравнение с традиционните методи за разработка.

ARM твърди, че нейната технология Neoverse CSS V3 предлага "най-бързия път от концепцията до изграждането на електронен облак от следващо поколение за своите глобални партньори". Освен това тя предлага "значително повишаване на производителността", по-добра ефективност и диференцирани функции.

За чиповете Neoverse CSS V3 компанията ARM обещава 50% подобрение на производителността на сокет в сравнение с CSS V2. Това е много важно постижение. Neoverse CSS V3 ще разполага с 64 ядра на чиплет и до 128 ядра на сокет, и ще поддържа всички съвременни технологии за работа с паметите и входно-изходните устройства. Включително PCIe Gen5, CXL 3.0 и HBM3. Според компанията най-вълнуващата възможност на новата архитектура е създаването на изчислителни платформи, подобни на NVIDIA Grace Hopper за клиентите, които искат да реализират свой собствен AI ускорител.

ARM твърди, че технологията Neoverse CSS N3 осигурява 20-процентно увеличение на производителността на ват в сравнение с CSS N2. Това също е сериозно постижение. Конфигурациите на платформата ще предлагат от 8 до 32 ядра, като TDP на 32-ядрения вариант е едва 40 W.
Вицепрезидентът на ARM по инфраструктурните продукти Дермот О'Дрискол заяви: "Ние адаптираме CSS N3, за да запълним празнината, която виждаме на пазара за високопроизводителните изчисления".

"Платформите, които представихме днес, са най-доброто поколение на Arm Neoverse до момента", каза Мохамед Авад, главен изпълнителен директор на ARM Infrastructure Business. „Те ще бъдат основата за следващото поколение продукти и услуги, които партньорите ще създават, докато разгръщат работните натоварвания на AI и навлизат в целия континуум на изчислителната техника." Авад е уверен във възможностите на екосистемата на ARM и вярва, че бъдещето на изчислителната техника, включително изкуствения интелект, "ще бъде изградено върху Arm".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !