Apple разработва собствен чатбот с AI, за да се конкурира с ChatGPT

Мария Иванова Последна промяна на 21 юли 2023 в 16:41 635 0

Apple Berlin

Снимка Apple

Apple разработва собствен чатбот с AI, за да се конкурира с ChatGPT

Американският технологичен гигант Apple разработва собствен чатбот с изкуствен интелект, който да се конкурира с ChatGPT на OpenAI, Microsoft Bing и Google Bard. Новината съобщи Bloomberg, след което акциите на производителя на iPhone се повишиха с 0,8 процента.

В информацията се посочва, че тех гигантът работи по инструмент, който инженерите наричат Apple GPT, индиректно препращайки към най-известния чатбот с изкуствен интелект - ChatGPT. Както е отбелязано от Bloomberg, чатботът на Apple използва собствена рамка за големи езикови модели (LLM), наречена "Ajax", която работи в Google Cloud.

Производителят на iPhone все още няма конкретни планове за пускане на технологията в публичното пространство. Засега само служителите ѝ използват чатбота, за да си помагат при създаването на прототипи на продукти. Подобно на останалите съществуващи чатботове, Apple GPT може да се използва за обобщаване на текст и отговаряне на въпроси въз основа на данни, с които е бил обучен.

Досега Apple се въздържаше от големи стъпки в областта на изкуствения интелект и дори избягваше да го споменава на своята конференция за разработчици през юни. Въпреки това компанията деликатно прокарва технологията в някои от своите продукти, като например Apple Photos и наскоро представения шлем за смесена реалност Vision Pro.

Анализатори обаче твърдят, че производителят на iPhone изостава от конкурентите си във внедряването на новата технология. Основният продукт на Apple с изкуствен интелект - гласовият асистент Siri, също е в застой през годините.

В доклада на Bloomberg се казва, че няколко екипа участват в най-новите усилия на компанията в областта на изкуствения интелект. Те се ръководят от Джон Джанандреа, ръководител на отдела за машинно обучение и изкуствен интелект на Apple и Крейг Федериги, вицепрезидент по софтуерното инженерство в компанията.

Посочва се още, че Apple се фокусира върху справянето с потенциални проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот на потребителите. Главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук е заявил, че макар технологичният гигант да добавя изкуствен интелект към повечето си продукти, ще го прави "обмислено".

Семейството на генеративния изкуствен интелект се разрасна през последните месеци, като почти всички големи технологични компании се присъединиха към него. Тази седмица Meta пусна второто поколение на големия си езиков модел Llama 2, който е безплатен за търговска употреба в партньорство с Microsoft. Qualcomm също работи с Meta, за да направи Llama 2 достъпен за телефони и персонални компютри от следващата година.

Въпреки че плановете на Apple в областта на изкуствения интелект все още не се разкриват, източници на Bloomberg твърдят, че компанията има намерение да направи важно съобщение, свързано с AI, през следващата година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !