AMD ще знае дали сте овърклоквали новия процесор Ryzen Threadripper 7000

Стефан Николов Последна промяна на 15 декември 2023 в 18:24 1572 0

Ryzen Threadripper 7000

Снимка AMD

AMD ще знае дали сте овърклоквали новия процесор Ryzen Threadripper 7000

Неотдавнашното разкритие, че при овърклока на най-новите чипове на AMD се задейства специализиран предпазител, който показва, че чипът е бил клокнат, доведе до леко подвеждащи твърдения, че това автоматично води до анулиране на гаранцията на тези процесори при всякакъв вид повреди. От AMD обаче уточниха пред изданието Tom's Hardware, че овърклокът на процесорите AMD Ryzen Threadripper Pro 7000 (Storm Peak) и не-Pro линията, които са сред най-добрите процесори за работни станции, не води до автоматична загуба на гаранцията на процесора.

"Процесорите от серията Threadripper 7000 наистина съдържат предпазител, който се задейства, когато е активиран овърклокът. Искаме съвсем ясно да заявим, че задействането на този предпазител не води до отпадане на гаранцията на чипа. Изявленията, че включването на функцията за овърклок и оверволинг (покачване на напрежението на ядрото на процесора) ще "анулира" гаранцията на чипа, не са верни. Съгласно стандартните условия за продажба на AMD гаранцията не включва каквито и да било повреди, възникнали в резултат на овърклок или оверволинг (overclocking/overvoling) на процесора" – заяви представител на AMD пред Tom's Hardware.

Казано по-просто, ако процесорът изгори при опит за екстремен овърклок, случаят ще бъде извън гаранцията и чипът няма да бъде подменен или заплатен. Но ако овърклокнете процесора и той не се повреди, AMD ще предостави пълното гаранционно обслужване. AMD сама по себе си не е против овърклока, иначе компанията нямаше да говори за поддръжката на тази функция при чипсетите WRX90 и TRX50 - тя липсва само при OEM системите. Проблемът стана известен, когато един от потребителите на социалната мрежа X публикува скрийншот на BIOS, на който се вижда предупреждение от производителя на дънната платка, че опитът за овърклок води до прекратяване на гаранцията. От друга страна AMD се опитва да проследи всички подобни инциденти и сега обясни каква всъщност е ситуацията не само на своите партньори, но и на обикновените потребители.

Наличието на скрити предпазители не е нещо ново при процесорите на AMD, особено що се отнася до чиповете за HEDT работни станции. Предпазителите вече са налични и в някои процесори Ryzen Threadripper Pro 5000 от серията WX (Chagall).

Овърклокът активира предпазителя, което означава, че AMD ще знае, че в даден момент потребителят е клокнал процесора. Както обикновено, гаранцията на AMD изключва само повредите, причинени от екстремен овърклок, който е повредил чипа. Ако вашият чип не е бил повреден при овърклока, гаранцията на AMD е валидна.

Разбира се, AMD не дава подробности по какъв точно начин разбира, че даден процесор от тази фамилия е изгорял от овърклока или потребителят го е клокнал неособено много – колкото да ускори малко работата на критичните за него приложения. Това очевидно е някакъв патентован фирмен механизъм за проверяване състоянието на най-новите процесори на AMD.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !