AMD представи нови чипове - Instinct MI300X и Instinct M1300A за AI сферата и Ryzen 8040 за лаптопите

Стефан Николов Последна промяна на 10 декември 2023 в 15:21 525 0

Lisa Su

Снимка AMD

AMD представи нови чипове - Instinct MI300X и Instinct M1300A за AI сферата и Ryzen 8040 за лаптопите

AMD явно иска хората да знаят, че Nvidia не е единствената компания, която продава AI чипове. Тя анонсира нови ускорители за ИИ алгоритмите, както и процесори, предназначени за работа с големите езикови модели (LLM).

Компанията представи изчислителния ускорител Instinct MI300X и процесора Instinct M1300A (APU), които са предназначени за обучение и управление на LLM. И двата нови чипа разполагат с повече памет и имат подобрена енергийна ефективност в сравнение с предшествениците си. Компанията заяви, че MI300X разполага с 1,5 пъти повече памет в сравнение с предишната версия M1250X.

По време на презентацията главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су заяви, че MI300X "е най-високопроизводителният ускорител в света". Тя каза, че MI300X е сравним с чиповете H100 на Nvidia при обучение на LLM, но се представя по-добре на изхода - 1,4 пъти по-добре от H100 при работа с Meta Llama 2 - LLM със 70 милиарда параметъра.

AMD е сключила партньорско споразумение с Microsoft за използването на MI300X в нейните виртуални машини Azure. Техническият директор на Microsoft Кевин Скот също така обяви, че виртуалните машини Azure ND MI300X, представени за първи път през ноември, вече са налични във вид на предварителна версия. Meta също обяви, че ще използва процесорите MI300 в своите центрове за данни.

Изданието The Verge допълва, че APU чиповете комбинират централни и графични процесори за по-бърза обработка на данните. AMD заяви, че MI300A предлага по-висока изчислителна производителност, по-бързо обучение на моделите и 30-кратно подобрение на енергийната ефективност. Също така бе отбелязано, че новият чип има 1,6 пъти повече памет в сравнение с H100. Той има и собствена унифицирана памет, така че вече не е необходимо честото прехвърляне на данните от и към различните устройства. APU MI300A "вече се произвежда и се интегрира в центровете за данни". Все още не е обявена информацията за цените.

Малко по-късно AMD представи и мобилния процесор Ryzen 8040, който ще добави повече вградени функции за работа изкуствен интелект в мобилните устройства. Компанията заяви, че серията 8040 предлага 1,6 пъти по-висока производителност при обработката на AI алгоритмите в сравнение с предишните модели и включва невронен процесор (NPU). В допълнение към изкуствения интелект, процесорът Ryzen 8040 има и други предимства. Така например той осигурява 65% увеличение на производителността при редактиране на видео и 77% увеличение на производителността при игрите в сравнение с конкурентните решения.

AMD очаква производители като Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo и Razer да представят на пазара своите устройства със серията процесори Ryzen 8040 през първото тримесечие на 2024 г.

И накрая, AMD обяви за свободно достъпна програмната платформа Ryzen AI, която дава възможност на разработчиците да създават собствени AI модели за лаптопите с новите процесори на компанията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !