Amazon вече позволява сканирането на длани за биометрична оторизация

Павлин Луканов Последна промяна на 29 март 2024 в 18:56 571 0

Amazon

Снимка Amazon

Amazon вече позволява сканирането на длани за биометрична оторизация

В технологичния свят сме свидетели на всевъзможни хрумвания, някои по-чудати от други, но част от тях имат и реална полза. Привидно сред потенциално полезните и интересни опции се нарежда новото решение на Amazon. Компанията вече позволява на потребителите да се запишат за услугата ѝ за разпознаване на длани директно от телефона. Става дума за ново приложение на Amazon наречено Amazon One, което има версии за Android и iOS.

Чрез него можете да снимате дланта си и да създадете акаунт, като така на локации, които поддържат тази технология можете да се оторизирате чрез ръката си. Това определено е интересна разновидност в сегмента на вписването чрез биометрична оторизация.

Трябва да отбележим, че Amazon поддържа разпознаване на длан от известно време, но досега, за да могат да я въведат, потребителите трябваше да посетят специални локации, които позволяват включването в Amazon One. Чрез разпознаване на дланта ще е възможно верифициране на покупки и възраст, свързани с акаунт в Amazon. Тази напреднала технология обаче е налична само в САЩ за магазините Whole Foods и някои обекти на Panera Bread. Освен това тя работи и на над 150 стадиона, летища, фитнеси и други магазини.

Amazon One използва генеративни технологии с изкуствен интелект, за да анализира структурата на вените на дланта и да създаде уникална цифрово-векторна репродукция, която може да бъде разпозната при последващо сканиране в магазина. Заслужава си да отбележим, че не се използва изображение на дланта за разпознаване.

На мобилни устройства от Amazon споделят, че използва изкуствен интелект за сравняване на снимката от камерата на телефона и „near-infrared imagery“ от устройство с Amazon One. Ще е необходимо добавянето на платежно средство към приложението, както и качване на снимка на документ за самоличност, ако се планира използването на услугата за верифициране на възрастта.

Въпреки, че технологията е води до опасения свързани със защитата на личните данни, от Amazon споделят, че изображенията на дланта и вените биват криптирани веднага и са изпратени към зона с високо ниво на защита в AWS Cloud. Тази зона е създадена специално за Amazon One, като там е поместен и подписът с длан. Amazon твърди също така, че новото приложение включва допълнителни нива на защита от хакване, като снимките на дланта не могат да бъдат изтегляни на телефона.

Добавената нова биометрична опция я нарежда сред останалите две популярни възможности, включително лицево разпознаване и пръстовите отпечатъци.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !