Amazon инвестира 10 милиарда щатски долара в проекта Kuiper

Offnews Последна промяна на 07 април 2022 в 17:03 671 0

768x432

Американският търговски гигант Amazon заяви, че възнамерява да инвестира минимум 10 милиарда щ. долара в изграждането на свой собствен сателитен интернет, който ще бъде директен конкурент на Starlink на SpaceX. В началото на тази седмица компанията на Джеф Безос съобщи пред медиите, че е сключила договори с редица аерокосмически компании, които ще извеждат нейните комуникационни сателити в орбита около Земята.

Авторитетният FT съобщи, че в реализацията на проекта Kuiper ще вземат участие компаниите Blue Origin, ULA, както и Arianespace. Интернет ритейлърът е постигнал споразумение тези компании да изстрелят 83 ракети, които да изведат комуникационните сателити в необходимите работни орбити. Според различните експерти, тези ракети ще са достатъчни за извеждането в космоса на по-голямата част от необходимите 3 236 сателита. Именно толкова изкуствени спътници са необходими за реализацията на проекта Kuiper.

Генералният директор и мажоритарен собственик на SpaceX Илън Мъск вече изведе в космоса около 2500 сателита за системата Starlink. Неговият сателитен интернет ще се състои от над 42 хиляди спътника със сравнително малки размери. Но освен със Starlink, компанията на Джеф Безос ще трябва да се конкурира и с компанията OneWeb, която също изгражда собствен сателитен интернет и се поддържа от правителството на Великобритания и крупния индийски бизнес.

Да добавим, че Илън Мъск остави своите конкуренти далече назад и вече предлага качествена широколентова сателитна интернет връзка.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !