След като радиолюбителите започнаха масово да публикуват данните за телеметрията на Falcon 9, компанията SpaceX взе решение да започна да я криптира.

Наскоро в социалната мрежа Reddit бяха публикувани данните от телеметрията обменяни между Земята и бустера на ракетата на честота 2232,5 MHz. Появиха се няколко фрагмента от текста от този некриптиран канал, а няколко дни по-късно радиолюбителите успяха да получат редица снимки от камерите на Falcon 9.

По-късно същата група радиолюбители се опита да получи данните от телеметрията на космическия кораб Starship по време на тестовете на последните прототипи, но този път тези сигнали се оказаха криптирани. Криптирането е много добро, като сигналът прилича просто на шум.

Сега същият подход бе приложен и при Falcon 9. При последното изстрелване на ракетата носител радиолюбителите не успяха да получат никакви данни, понеже връзката бе криптирана по същия начин.

Според радиолюбителите, космическата компания на Илън Мъск не трябва да криптира сигнала, понеже те не правят нищо лошо и използват тези данни единствено за изследователски цели. Но SpaceX има редица договори с военните и компанията очевидно предприема тази стъпка, за да защити интересите на американското правителство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *