Знаете ли, че първият продукт на Xiaomi не е телефон?

Offnews Последна промяна на 10 май 2021 в 07:59 5243 0

miui

Xiaomi се утвърди като един от петте най-успешни производители на смартфони в света. Последните пазарни проучвания сочат, че компанията е на трето място, непосредствено след Apple.

Китайският производител се радва на репутация, защото предлага качествени смартфони с множество иновативни функции на ниска цена, но всъщност има изключително широка екосистема от продукти. От лаптопи и телевизори до готварски уреди и прахосмукачки – тя и свързаните й брандове продават почти всичко.

Може би не знаете, че първият продукт на Xiaomi не е телефон. Всъщност той дори не е базиран на хардуер. Да, днес той може да бъде открит в почти всеки нейн смартфон и това е MIUI.

https://www.youtube.com/watch?v=Or-9T44Bt7M&feature=emb_logo

Xiaomi стартира лънчъра MIUI през август 2010 година. Той бързо се сдобива с форум за ентусиасти в XDA Developers и е алтернатива на други потребителски ROM-ове по това време. Първата итерация на MIUI е базирана на Android 2.2 Froyo.

Ранните версии на MIUI са предназначени за устройства като Google Nexus One, Nexus S, HTS Desire, Motorola Droid и HTC HD2. По това време Xiaomi все още няма собствен смартфон, който да демонстрира софтуера.

Някои от най-популярните функции на MIUI в онези дни включват персонализируем заключващ екран, папки, поддръжка на теми, възможност за деинсталиране на приложения с плъзгане и мерки за поверителност като черни списъци за обаждания и съобщения. Вдъхновението е взето от iOS, както става ясно от постоянния док и липсата на чекмедже за приложения.

MIUI се откроява по това време и благодарение на своето развитие, фокусирано върху общността, което позволява на ентусиастите да споделят идеите си за това, какво биха искали да видят в новите й версии. Оттогава насам сме виждали и други ОЕМ производители, като OnePlus например, които предприемат подобен подход.

В крайна сметка Xiaomi пуска първия си смертфон Mi 1 в Китай през 2011 година. Той идва с пластмасов корпус, но включва спецификации от висок клас, чипсет Snapdragon S3, 1 GB оперативна, 4 GB вградена разширяема памет и 1930 mAh батерия, които го нареждат до тогавашните флагмани. И до днес MIUI все още е гръбнакът на телефоните на компанията, като се разшири дори и до смарт часовниците й, продавани в Китай.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !