Задължителните актуализации на Windows 11 силно понижават скоростта на SSD дисковете

Стефан Николов Последна промяна на 04 юли 2023 в 11:33 403 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Задължителните актуализации на Windows 11 силно понижават скоростта на флаш дисковете

В Windows 11 съществува специфичен проблем, който може да забави работата на устройството ви, когато се опитвате да извършвате интензивни задачи, като например копиране на големи файлове от едно място на друго или играене на мащабна игра. Откакто излязоха кумулативните актуализации за март 2023 г., потребителите се сблъскват с по-дълго време за зареждане на компютъра и по-ниска скорост на работа на SSD.

Според Windows Latest, че инсталирането на задължителните кумулативни актуализации на Windows 11, излезли след месец март 2023 г., значително забавя скоростта на някои SSD дискове. Това включва най-новата актуализация от юни 2023 г. и предстоящата актуализация от юли Patch Tuesday, която излиза всеки втори вторник на месеца, предварителната версия на която специалистите на Windows Latest явно са успели да тестват.

Проблемът с производителността не изглежда широко разпространен, но е реален за немалък брой потребители, като много от тях са потвърдили, че след инсталирането на задължителните актуализации на Windows 11 скоростта на работа на техните SSD е станала значително по-ниска. Някои Reddit потребители съобщават за огромен спад в скоростта на своите флаш дискове - от 7000 MB/s на 3000 MB/s, а в някои особени случаи - до 1000 MB/s. Това е седем пъти по-ниска скорост на работа на системния флаш диск.

Изданието подробно е разгледало всички подобни случаи и публикува списък на обновяванията, които създават този неприятен проблем:

• Предстоящата актуализация Patch Tuesday за юли 2023 г., тъй като според съобщенията проблемът е останал нерешен в допълнителната актуализация за юни 2023 г.

• KB5027303 - незадължителната актуализация от юни 2023 г.

• KB5027231 - задължителна актуализация за месец юни 2023 г. (Patch Tuesday).

• KB5026372 - майската актуализация от втория вторник (задължителна).

• KB5025239 – също от вторник с пач за проблема от месец април 2023 г. (задължително).

• KB5023778 - март 2023 г. - отново втория вторник. Именно оттук започна проблема със силното понижаване скоростта на SSD след инсталирането на задължителното обновяване.

Интересно е, че деинсталирането на актуализациите, излезли след Patch Tuesday за месец март 2023, изглежда възстановява скоростта на SSD диска до 7000 MB/s, което предполага, че проблемът може да е пряко свързан с последните ъпдейти.

След инсталирането на най-новата актуализация на голямото обновяване Moment 2 (KB5022913) един потребител обърна внимание на проблема, като констатира много по-дългото време за зареждане, по-бавното прехвърляне на файловете и удълженото време за стартиране. Освен това потребителят установи значително намаляване на скоростта на произволното четене и запис при стартиране на CrystalDiskMark в сравнение с производителността, когато компютърът е бил сглобен само преди един месец.

Предвид тези проблеми някои потребители изразиха загриженост относно акцента на разработката на Windows 11, като изразиха разочарование от постоянните проблеми, свързани с актуализациите на ОС Windows.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !