Windows компютрите с най-новите процесори могат внезапно да изгубят всички данни

Стефан Николов Последна промяна на 11 август 2022 в 12:31 6420 0

Windows Key

Снимка Tadas Sar/Unsplash

Windows Key

Microsoft официално предупреди всички свои клиенти, че компютърните устройства, базирани на най-новите централни процесори на Intel и AMD, работещи под управлението на операционната система Windows 11 и Windows Server 2022, "са податливи на повреда на данните". Въпреки че софтуерният гигант предупреждава за риска потребителите внезапно да изгубят всичките си данни, не е ясно какво трябва да очакват клиентите на корпорацията от Редмънд и какво трябва да направят, ако се сблъскат с този невероятно неприятен проблем.

В съобщението на Microsoft се казва, че проблемът е наличен при всички компютри, в които се използват CPU с поддръжката на процесорните инструкции Vector Advanced Encryption Standard (VAES). Устройствата с най-нов хардуер, засегнати от този проблем, използват блоковото криптиране AES-XTS и AES-GCM.

Проблемът е бил коригиран с обновяванията през май и юни

Само че всички разбраха едва сега. В своето съобщение Microsoft допълва, че към днешен ден проблемът е вече решен в тестовите версии на операционната система, и което е по-важно - чрез ъпдейтите, излезли на 24-ти май и на 14-ти юни тази година. Но има една особеност: тези обновявания сериозно намаляват производителността на компютрите. След тяхното инсталиране, операциите по AES алгоритмите се извършват два пъти по-бавно в сравнение с компютърните системи, работещи под управлението на Windows Server 2022 и Windows 11 без тези обновявания.

Това е важно. Двойното понижаване на производителността при тези криптиращи алгоритми оказва същото влияние и на BitLocker, TLS, както и върху пропускателната способност на системния диск (особено при корпоративните клиенти).

"Ние добавихме нови блокове код във версията SymCrypt за оригиналната Windows 11 и Windows Server 2022, за да могат да се използват преимуществата на VAES инструкциите (векторните AES). SymCrypt е основната криптографска библиотека на Windows, а тези процесорни инструкции оказват влияние на регистрите Advanced Vector Extensions (AVX) при компютрите, базирани на най-новите процесори, поддържани от нашата операционна система" - е съобщението на екипа разработчици на Microsoft.

Препоръките

Microsoft препоръчва на потребителите, които усещат намалената производителност на своите компютри, да инсталират preview-обновяванията за Windows 11 и Windows Server 2022 от 23-ти юни 2022 година или обновяванията по безопасността за Windows 11 и Windows Server 2022 от 12-ти юли тази година. Софтуерният гигант заяви, че тези ъпдейти ще възстановят първоначалната производителност и ще спомогнат да не се допусне повреда на данните. Но да напомним, че това са предварителните версии на ъпдейти, които още се тестват и е напълно възможно с тях да се появят съвсем други бъгове.

Да допълним, че Microsoft настойчиво препоръчва на ОЕМ производителите на персонални компютри и лаптопи, от началото на 2023-та година като системни дискове за компютрите с Windows 11 да използват само SSD. Софтуерният гигант реши да не коментира този въпрос и само посочи, че в минималните системни изисквания на Windows 11 се казва, че тази операционна система задължително трябва да се инсталира на флаш диск. Явно хард дисковете допълнително забавят работата на най-новите операционни системи на Microsoft.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !