Windows 11 въвежда поддръжка за 80Gbps USB и още нови функции

Стоян Ненов Последна промяна на 22 януари 2024 в 12:09 1102 0

Windows 11 Copilot

Снимка Microsoft

Подобрения има и при AI услугата Copilot

След последната голяма актуализация на Windows 11 през есента на миналата година, новините около операционната система бяха в затишие. Инженерите на Microsoft обаче са работили доста и са готови със следващия пакет новости, които вече са пуснати за тестове в програмата Windows Insider, съобщава Ars technica.

Едно от големите нововъведения е поддръжката на USB 4 и 80Gbps пренос на данни през този стандарт. Той беше официализиран през 2022 г., като от тогава досега има доста малко устройства, които го поддържат. Причината е, че няма и подходящ софтуер. Windows 11 скоро ще реши този проблем, което ще отвори вратата и за производителите на устройства да започнат да внедряват технологията по-масово.

Друго нововъведение за Windows 11 ще е в самия начин на работа на Copilot. Досега умният асистент се пускаше по команда от потребителя – чрез натискане на бутона Copilot на лентата със задачи, чрез комбинацията Win+C или чрез новия отделен физически бутон Copilot, който Microsoft въвежда за компютрите. Според новата идея на Microsoft обаче, Copilot ще се отваря автоматично и самостоятелно още с пускането на Windows. Така асистентът ще е постоянно видим на десктопа освен, ако потребителят изрично не изключи това поведение от настройките му.

Copilot ще се отваря автоматично само ако дисплеят отговаря на определени изисквания. А именно да е поне 27-инчов и с минимална резолюция 1080р. Също така потребителят трябва да е влязъл и в профила си в Microsoft и да използва Windows през него. Вероятно амбицията на Microsoft е така да популяризира Copilot сред повече хора и те да го използват по-често. За момента асистентът остава достъпен само в някои държави.

Windows 11 ще предложи и подобрения за Snipping Tool. Това е приложението за екранни снимки, като то ще получи възможност и за работа с Android смартфони. Когато потребителят е свързал Android телефона си с компютъра през Bluetooth например, скорошните снимки ще са достъпни директно в Snipping Tool за изтегляне и обработка.

Също така има и подобрения за споделяне на URL адреси, т.е. нормални линкове, директно към Gmail, WhatsApp и други приложения през Share менюто на Windows. Обновеният Windows 11 ще предложи още и нов удижет за времето за заключения екран и др.

За притежателите на Windows 11 Pro или Enterprise ще има още една практична новост. Тя е за тези, които използват Microsoft Entra ID профили в корпоративната мрежа и Microsoft Teams. За тях автоматично ще се показва напомняне и дори бутон за присъединяване към среща в Teams директно в Start менюто на Windows 11.

И накрая, обновеният Windows 11 окончателно се сбогува със старото приложение WordPad. То беше прекратено миналата година, но оставено в Windows докато ползвателите му си намерят алтернатива. С новата актуализация се очаква WordPad да бъде премахнат напълно и да не може да се инсталира отново.

Засега Microsoft не е казала кога актуализациите ще излязат от тестовете в Insider и ще са налични за всички. Неофициално се очаква това да стане факт към края на февруари т.г. или началото на март.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !