Windows 11 скоро ще върне обичани стари функции

Стоян Ненов Последна промяна на 25 май 2023 в 16:38 919 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Windows 11 скоро ще върне обичани стари функции

Windows 11 предложи доста промени и подобрения в интерфейса, дизайна и функциите на операционната система спрямо своя предшественик. Но имаше и цена – премахване на някои любими и на пръв поглед съвсем логични функционалности.

Очаквано, това предизвика недоволството на доста потребители. Една функция, която изчезна с Windows 11, е възможността отворените прозорци да не се групират в една икона в лентата със задачи (таскбар) в долната част на екрана. Windows 11 преобрази тази лента с амбицията да я направи по-близка до тази на macOS.

По подразбиране иконите са подредени в средата на таскбара и обединяват всички отворени прозорци от едно приложение в нея. Това може да е доста неудобно за хората, които използват едновременно два или повече прозореца на интернет браузъра например. Windows изобразява плаващо меню с превюта на отворените прозорци при задържане на мишката над дадената икона. Проблемът е, че превютата се подреждат произволно и може да са на различно място при всеки преглед.

Всичко това обърква някои потребители и забавя работата им. Ситуацията може да се реши с премахване на обединяването на прозорците в една икона – функция, която съществуваше при всички предишни версии на Windows, но не и в Windows 11. За щастие този проблем ще бъде решен скоро. Microsoft обяви плановете си за функциите, които ще предложи в следващата актуализация на Windows 11.

В списъка виждаме и завръщането на разделянето на бутоните на приложенията на таскбара в самостоятелни, когато има повече от един отворен прозорец. Така потребителите ще могат по-лесно да групират и подреждат своите браузъри, документи и други прозорци по свое усмотрение и предпочитание. Самата компания казва, че това е една от най-исканите функции от потребителите.

Освен това ще има подобрена търсачка в таскбара, както и се подготвят още новости. Една от тях ще е приложението Windows Backup. То ще улесни потребителите да правят резервни копия на данните си. Друга новост е възможност за „закачане“ на иконите на приложения на таскбара и в Start менюто и позицията им ще се запомня дори и при смяна на компютъра.

Windows 11 ще даде възможност на потребителите да управляват по-добре и известията, които приложенията им показват. Те ще могат по-лесно да избират дали дадени приложения повече да не показват нотификации или да ги ограничат.

Microsoft ще подобри и мрежовата свързаност на Windows 11. Операционната система ще получи поддръжка на WPA3 стандарт за Phone Link, за да може да се свързва по-лесно с хотспот функцията на смартфоните. Също така ще е подобрена връзката при използване на WiFi мрежи на публични места, като ще има и линк с повече информация за дадената мрежа.

Подготвени са и множество други промени в Windows 11, които са сравнително дребни. Те обхващат корекции на бъгове, обновявания на дребни функции и възможности. Целта е да се подобри цялостната работа на потребителите с Windows 11. Функциите вече започват да се тестват от участниците в програмата Insider, като се очаква да достигнат потребителите постепенно през следващите месеци.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !