Windows 11 ще улесни още повече работата с множество приложения

Стоян Ненов Последна промяна на 25 юли 2022 в 15:40 1875 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Windows 11

Модерните персонални компютри могат да се справят едновременно с голям брой приложения. Затова много потребители си създават навик да държат програмите отворени и бързо „затрупват“ десктопа и лентата със задачи с прозорци и икони.

Откриването на нужното в дадения момент приложения и изобщо подредбата и работата с толкова много програми наведнъж бързо може да се превърне в хаос. Затова Microsoft работи по малка, но потенциално много полезна промяна в Windows 11, съобщава GizChina.

За моментите, когато „преливаме“ от приложения

Новата функция вече се тества от потребителите на програмата Windows Insider. В нея може да участва почти всеки, като получава възможност да пробва различните потенциални новости в бъдещите актуализации на операционната система.

В последното превю се завръща разработва преди функция, която беше отлагана. При нея лентата със задачи автоматично активира режим „преливане“, когато има твърде много активни приложения.

Без този режим, лентата трябва постоянно да смалява и „сбутва“ иконите на приложенията. Така ориентирането коя икона на кое приложение, както и изобразяването на етикетите за налични известия, става доста непрактично за потребителите. Те ще трябва да се взират във все по-малки икони, а превключването между приложенията не е особено удобно.

Новата функция ще реши този проблем. Когато се натрупат твърде много икони на отворени приложения, лентата със задачи ще добавя нов бутон за изскачащо меню. Именно в него ще бъдат разполагани иконите на приложенията, които „преливат“ от основната лента.

Това меню ще поддържа и всички възможности на лентата със задачи. Потребителят ще може да подреди иконите така, както иска, да „закачи“ някои от тях да са винаги на това място и др. Задържането на курсора на мишката над тях ще показва превю на прозореца, могат да се използват и списъците за бърз достъп при клик с десен бутон на мишката и др. Функцията ще позволи всеки потребител да организира приложенията и работния си процес по-добре и ще му спести време.

Другите екстри

Microsoft тества и други подобрения, които може да видим в бъдещи актуализации на Windows 11. Една от тях е наличието на технологията Nearby Sharing с подобрена функция за откриване и споделяне на съдържание с устройства, които са в същата домашна или офис мрежа.

Актуализацията ще поправи и някои бъгове. Например блокирането на File Explorer, ако потребителят размества табове. Ще се направят подобрения при различни настройки, за да са по-ефективни, да не „пречат“ на други функции и да водят до тяхното блокиране и т.н.

За сега Microsoft не споделя кога тези функции ще станат част и от официалния Windows 11, който се използва от масовите потребители. В зависимост от сложността на актуализацията, компанията обикновено тества новостите през програмата Insider от няколко седмици до няколко месеца. Неофициалните очаквания са, че гигантът подготвя по-голям ъпдейт на Windows 11 през есента. Именно тогава можем да видим доста повече нови функции накуп.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !