Windows 11 ще предлага вградена поддръжка на WinRAR

Стефан Николов Последна промяна на 29 май 2023 в 10:51 1000 0

WinRAR Windows 11

Снимка WinRAR

Windows 11 ще предлага вградена поддръжка на WinRAR

Microsoft обяви, че ще интегрира популярната програма за архивиране WinRAR в Windows 11 тази есент. Това означава, че операционната система ще започне да поддържа форматите за компресия Tar, 7-zip, rar, gz и други. В края на миналата седмица Microsoft официално обяви в своя корпоративен блог, че от тази есен операционната система Windows 11 ще получи нативната поддръжка на популярния формат за компресиране и архивиране RAR, както и на още много други подобни формати, включително tar, 7-zip, gz и др, съобщава The Verge.

"Добавихме вградена поддръжка за допълнителни архивни формати, включително tar, 7-zip, rar, gz и още много други, използвайки проекта с отворен код libarchive", заяви ръководителят на Windows направлението Панос Панай в публикация в блога на корпорацията. "Сега вече ще имате подобрена производителност при компресирането и архивирането на файловете в операционната система Windows 11".

Microsoft съобщиха, че поддръжката на новите формати ще бъде добавена в новата тестова версия по-късно тази седмица. В сесията Build от изтеклата седмица технологичният гигант потвърди, че тази актуализация на Windows 11 ще бъде получена от всички потребители през месец септември, след което тази операционна система ще поддържа отварянето на допълнителните архивни формати.

С тази актуализация ще се осигури само четенето на компресираните и архивираните с използването на тези формати файлове. Шарла Соениксен, продуктов мениджър в Microsoft уточни, че към 2024 година в ОС Windows 11 ще бъде добавена възможност и за създаването на подобни файлове.
Така или иначе, добавянето на tar, 7-zip, rar, gz и други подобни формати е много удобно за потребителите на Windows 11 и е нещо, което отдавна се очаква. Вече няма да се налага инсталирането на приложения от трети страни, за достъп до тези файлове.

Според документацията на проекта libarchive, използван от Microsoft, поддържат се 16 формата за архивиране и компресиране на файлове, но има ограничения по отношение на създаването и записването на нова информация в тях – при почти всички формати се поддържа само четене.

Интересно е, че германската компания, която притежава авторските права за модифицирането и актуализирането на приложението WinRAR сподели, че 30 години след излизането си Windows най-накрая ще има нативна поддръжка на RAR формата.

Microsoft от своя страна заяви, че в операционната система ще има и други подобрения, свързани с работата на архиваторите. Така например значително ще бъде подобрена скоростта на компресиране на файловете в ОС Windows 11. Новите функции за работа с архиви ще бъдат интегрирани в летните тестови компилации на Windows 11. Всички потребители, а не само тестерите на тази операционна система трябва да ги получат в началото на тази есен – през месец септември.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !