Windows 11 ще е безплатна актуализация за потребителите на Windows 10

Offnews Последна промяна на 25 юни 2021 в 07:01 5739 0

windows 11

След множество течове и слухове, Microsoft представи Windows 11. Компанията се фокусира върху опростяването на операционната система и повишаването на производителността.

Windows 11 ще е безплатна актуализация за потребителите на Windows 10, по същия начин, както тя беше безплатна за тези с версии 7 и 8. Що се отнася до изискванията, компютърът ще трябва да е с 64 битов процесор, 4 GB RAM и 64 GB място за съхранение. Актуализацията ще се доставя чрез Windows Update по същия начин, като Windows 10, но все още не е обявена датата, на която ще се разпространява.

Ъпдейтът предлага нов и свеж потребителски интерфейс и нов магазин. За пръв път операционната система ще включва поддръжка за стартиране на Android приложения.

Първото нещо, което ще забележите е новото старт меню с актуализиран бутон, центриран в лентата за задачите. Този интерфейс напомня на това, което видяхме за пръв път в проекта Windows 10X, планиран първоначално за устройства с два екрана, но в последствие прекратен.

Новото старт меню пуска Live Tiles, първоначално представени в Windows 8. Има приложения, скорошни документи и отделен интерфейс за търсене. Голяма част от дизайна му е повлиян от macOS и Chrome OS, а заоблените ъгли напомнят това, което сме виждали в Android и iOS.

Windows 11 ще включва тъмни и светли режими, които изглеждат много по-добре от тези в предишната версия. Има и нещо, което компанията нарича Snap Layouts, което ви позволява бързо да прикачвате приложения в различните режими. Новата версия също ще запомни къде съхранявате вашите приложения, благодарение на Snap Groups.

Полезен е и начинът, по който се поддържат множество монитори и се гарантира, че приложенията винаги се отварят на правилния екран. Това е добре дошло, ако използвате лаптоп, свързан с монитор или традиционна настолна машина с множество дисплеи.

Освен това актуализациите на Windows 11 са с 40% по-малки и по-ефективни, тъй като сега се случват във фонов режим. Microsoft интегрира и Microsoft Teams в лентата за задачите, което позволява обаждания на приятели и колеги. Това е и голямата промяна от Skype, който беше част от Windows 10.

Уиджетите са персонализирана емисия, задвижвана от Al и се основават на тези, които видяхме в предната версия. Можете да ги плъзгате и направите на цял екран, а те включват емисия новини, време и карти.

Компанията е подобрила и жестовете, които можете да използвате на таблети и сензорни екрани. Windows 11 просто се адаптира, за да ви позволи да работите по-лесно с докосване. Подобрено е и гласовото въвеждане. С определени стилуси системата ще поддържа и хаптична обратна връзка.

Auto HDR от Xbox Series X/S ще е част от Windows 11. Активирането му ще добави висок динамичен обхват, стига да имате съвместим HDR монитор. DirectStorage пък ще изисква най-новите NVMe устройства, за да ускори времето за зареждане на игрите, а разработчиците им ще трябва да активират тази технология.

Xbox Game Pass също се интегрира в Windows 11, благодарение на новото приложение Xbox, което компанията тества от месеци. Това включва и xCloud, интегриран в приложението, за да можете да използвате игри от облака на компанията.

И накрая една от най-големите промени е новият магазин и поддръжката на Android приложения. Това включва Adobe Creative Suite и приложения за Android, като TikTok и Instagram. Разработчиците ще могат да използват соствени търговски енджини и методи на плащане. Компанията си партнира с Amazon и Intel, за да превърне това в реалност, а Windows 11 ще използва технологията Intel Bridge.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !