Windows 11 съществено намалява производителността на NVMe флаш дисковете

Offnews Последна промяна на 07 декември 2021 в 17:00 430 0

windows-10-vs-windows-11-as-ssd

От излизането на операционната система Windows 11 изминаха два месеца, но някои проблеми, които бяха открити още по времето на нейното тестване, така и не са оправени. В социалната мрежа Reddit и във форума Microsoft Support потребителите продължават да се оплакват от намаляване на производителността при NVMe флаш дисковете.

При сравняване на резултатите от бенчмарковете CrystalDiskMark и AS-SSD в средата на Windows 10 и Windows 11, веднага се вижда, че проблемът засяга производителността при операциите за извършване на произволен запис. Потребителите споделят, че така наречената безопасност на базата на виртуализация (VBS) намалява скоростта на работа на SSD, но дори и след изключването на тази функция резултатите в бенчмарковете си остават доста по-ниски в сравнение с тези във Windows 10.

Оказа се, че проблемът е валиден само за тези дискове и дялове, на които е инсталирана Windows 11. За да потвърди това, потребителят PleasedPen25317 е създал няколко дяла на своя NVMe флаш диск Samsung 980 Pro, като на двата от тях е инсталирал новата операционна система на Microsoft. Тестовете показаха, че и в двата дяла с Windows 11 има спад на скоростта на произволния запис, докато в останалите раздели на същия диск показателите съответстват на спецификациите на производителя.

Интересно е, че преди три месеца специалист на Microsoft потвърди, че проблемът съществува, но обновяване засега няма.

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !