Winamp се завръща с нова тестова версия

Павлин Луканов Последна промяна на 04 август 2022 в 19:28 6872 0

WinAmp

Снимка WinAmp

WinAmp

Преди времената на музикалните стрийминг услуги, а и смартфоните, голяма част от нас залагаха на офлайн решения за слушане на любимите си парчета, основно от компютър. Едно от най-популярните програми за Windows, отвъд вградените решения, беше Winamp. С нея беше възможно слушането на цифрова музика, доста често свалена от CD или пък изтеглена от мрежата.

Приложението поддържаше най-популярните звукови формати и предлагаше значителни възможности за персонализиране на изгледа. В него имаше опции за създаване на плейлисти, търсене, каталогизиране и настройка на еквалайзер. С времето обаче Winamp загуби популярност и беше изместено от други решения, а за това помогнаха и потребителските навици, които се промениха значително през годините.

Така през 2013 г. неговата разработка беше спряна от тогавашния му собственик, AOL. Малко след това компанията беше продадена на белгийската Radionomy, която поддържаше до известна степен разработката на приложението до 2018 г., но към този момент при много ограничена потребителска база и под натиск за бързи резултати.

Оттогава последва нов период на затишие преди появата в края на миналия месец на нова тестова версия (Winamp 5.9 RC1 Build 9999). Това се случва четири години след последния ъпдейт и е кулминация на работата извършена през този период от два отделни екипа, споделят разработчиците. Една от основните промени е преминаването към по-актуална кодова база (VS2019), а след тестове ще бъдат въведени и нови функционалности.

Завръщането на Winamp едва ли ще накара по-младото поколение да премине към този стил на слушане на музика. Все пак стриймингът доминира пазара, а и предлага повече възможности, включително за слушане на телефон, портативен говорител и т.н. Ако обаче изпитвате носталгия към отминалите времена, вече можете да изпробвате новата версия на плейъра.

Що се отнася до света на музикалния стрийминг, тук лидер продължава да е Spotify, която до голяма степен оформи пазара, такъв какъвто е днес. Платформата дава достъп до над 80 млн. парчета, включително повече от 4 млн. подкасти с безплатен достъп с реклами и някои ограничения, или чрез платения абонамент Spotify Premium. Spotify има 433 млн. потребители, от които 188 млн. платени абонати, като предлага услугите си в 183 страни.

Междувременно и тук има конкуренция, като Apple Music бележи ръст на абонатите си до 78 млн. потребители през изминалата година. Тук е и Google със своята музикална услуга YouTube Music, която към 2021 г. има над 50 млн. платени потребители. Друга алтернатива, макар и не толкова популярна е TIDAL, за която обаче до голяма степен липсват данни за броя на абонатите, но изглежда той е под 5 млн. човека.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !