Wikipedia с нов дизайн на сайта си

Стоян Ненов Последна промяна на 20 януари 2023 в 16:36 1318 0

Wikipedia с нов дизайн на сайта си

Снимка Wikimedia Foundation

Wikipedia с нов дизайн на сайта си

Wikipedia от години е постоянно в топ 10 на най-посещаваните интернет сайтове. Най-популярната електронна и свободна енциклопедия е посещавана от милиарди хора всеки месец. За пръв път от повече от десетилетие тя получава нов дизайн, съобщи Wikimedia Foundation.

Организацията е тази, която създаде и управлява Wikipedia. Тя е решила да отчете 22-рия рожден ден на английската версия на енциклопедията с обновен интерфейс. Символичният празник беше на 15-ти януари т.г., а самият дизайн влезе в сила малко след това. Той е достъпен за всички езикови версии на Wikipedia, като засяга само десктоп версията. Мобилният сайт остава непроменен засега.

Фондацията казва, че дизайнът е „вдъхновен“ от факта, че през 2022 г. за пръв път броят на хората, които не са свързани с интернет, е паднал под 3 млрд. души. Голяма част от интернет потребителите все още не разполагат с високоскоростните връзки, с които са свикнали хората в развитите държави. Затова новият дизайн е „олекотен“ и направен за по-лесно и бързо ориентиране, както и да се зарежда с адекватна скорост дори при по-слаб интернет.

Организацията е избрала дизайна и функционалността на базата на консултации с читатели и редакторите-доброволци на Wikipedia. Целта е била да се направи сайт, който да е удобен както са четене на информацията, така и за редактирането ѝ.

Проектът е с вътрешно име Vector 2022. Wikimedia Foundation работи по него цели три години. Това изглежда като доста дълъг период от време като се има предвид предимно семплите промени в сайта. Но това е било така заради дългото съгласуване и внимателната преценка какво точно да се преработи и в каква посока.

Всички промени не са „драматични“, а минимални. Целта е да се постигне оптимизиране на наличното, а да не се правят кардинални преработки. Участвали са над 30 групи доброволци от различни страни по света, за да се съобразят с отделните предпочитания на регионите. Вече 94% от потребителите имат достъп до новия сайт, а постепенно той ще е наличен за всички, които използват Wikipedia през десктоп браузър.

Въвеждат се и няколко нови функции. Една от тях е преработена търсачка, която вече ще търси и в изображенията и описанията им, за да може да намира конкретни статии. Според тестовете на фондацията, търсачката увеличава търсенията с 30%.

Друга новост е по-лесно превключване между различните езици в Wikipedia. Те вече са над 300. Също така е направена и нова „глава“ на сайта, в която са поместени линкове към най-често използваните функции като търсачка, секции и др. Според тестовете на разработчиците, този дизайн спестява скролването и търсенето на елементите с на 15%. Добавена е и по-удобна таблица със съдържание за всяка статия, която се генерира автоматично и улеснява навигацията. Шрифтът на текстовете също е увеличен малко, за да е по-лесен за четене.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !