Въпреки неблагоприятните фактори китайските приложения догонват американските

Стефан Николов Последна промяна на 15 май 2023 в 12:35 570 0

China Mobile Apps

Снимка OFFNews

Въпреки неблагоприятните фактори китайските приложения догонват американските

Приложенията за смартфони, разработени от китайските компании, се разпространяват по целия свят, въпреки нарастващата тенденция правителствата да ги разглеждат като възможни заплахи за информационната безопасност и сигурността като цяло.

Според американската изследователска компания Sensor Tower, която разглежда изтеглянията от платформите на Google и Apple, през първото тримесечие на годината китайските приложения като например TikTok са съставлявали една трета от общия брой изтегляния в 95 държави и региони.

От общо 475-те приложения с най-много харесвания през първото тримесечие 156 са китайски. Това представлява 33% от общия брой и увеличение с 8 пункта спрямо 2020 г.

TikTok, онлайн платформата за споделяне на кратки видеоклипове на ByteDance, е най-популярната, като зае първите пет места на 82 от пазарите, или 86% от техния общ брой. Нейното приложение за редактиране на видео CapCut също бележи бърз ръст, достигайки до челната петица на 48 пазара, което възлиза на 51% дял, съобщава изданието Nikkei Asia.

Приложението на компанията за бързооборотна мода Shein се радваше на популярност сред младите хора, като постигна особено добри резултати в Европа и Южна Америка. То бе в челната петица на 10 държави, включително Испания и Бразилия.

В САЩ китайските приложения заемат местата №1, №2, №3 и №5. Китайските приложения са в челната петица в около 90% от държавите и териториите, но отсъстват от челните места в други 10 държави, включително Индия и Япония.

"Новите технологии и иновациите по отношение на потребителя са незаменими на китайския пазар", казва Тошихико Окано от Института за управленско консултиране на NTT Data. "Компаниите, които печелят на вътрешния пазар, много добре се развиват и в чужбина и са силно конкурентни.

TikTok е известен със своя AI алгоритъм, който прави препоръки въз основа на предпочитанията на потребителя. Shein от друга страна е популярен сред младите хора заради способността си да предлага евтини продукти, като използва китайските вериги за доставки.

Приложенията, разработени в САЩ, имат приблизително същото ниво на присъствие като китайските приложения, като на Instagram и другите приложения от Meta се падат 25%. Но през първото тримесечие на 2020 г. американските приложения бяха с дял от 50%, така че САЩ вече изостава и започва да се движи по петите на Китай.

Държавите от целия свят затягат ограниченията върху китайските приложения, като се позовават на опасения за националната сигурност. В САЩ и Европа на държавните служители е забранено да ги инсталират на предоставените им от правителството служебни устройства.

Американският щат Монтана забрани изтеглянето на TikTok. В доклад, публикуван от консултативния орган към Конгреса на САЩ - Комисията за преглед на американско-китайската икономика и сигурност - се посочва, че Shein крие риск от нарушаване на сигурността на данните и интелектуалната собственост.

Въпреки тези трудности китайските приложения продължават да се предлагат на пазара, тъй като популярността им расте. През първото тримесечие най-често изтегляното приложение в САЩ и Канада е китайското приложение за поръчки по пощата Temu, което бе пуснато от PDD Holdings през есента на 2022 г. Приложението за споделяне на снимки Lemon 8 на ByteDance, излязло през есента на 2021 г., е много популярно в Япония и САЩ.

Все пак опасенията за сигурността остават. Китайското правителство има правомощията да нареди на компаниите в границите на страната да разкриват личните данни, с които разполагат.

Освен сигурността съществуват и други фактори. Докато китайските приложения се разпространяват по целия свят, повечето чуждестранни приложения остават недостъпни в Китай поради правителствени разпоредби. Този дисбаланс, който ограничава достъпа до китайския пазар, може да доведе до допълнителен натиск от страна на правителствата въпреки популярността на китайските приложения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !