В шпионския списък на Pegasus бяха открити телефонните номера на Макрон и други 14 ръководители на държави

Offnews Последна промяна на 21 юли 2021 в 15:42 4443 0

Pegasus

Представеният в края на миналата седмица специален доклад на агенция Amnesty International показа, че с помощта на шпионския софтуер Pegasus на израелската компания NSO Group се осъществява тайно следене на над 50 хиляди души - защитници на човешките права, адвокати, журналисти, министри и още много други. Представен бе и списъка с телефонните номера на следените и подслушване хора. Сега се оказа, че в този списък е включен и телефонния номер на президента на Франция Емануел Макрон. Това означава, че навярно неговата кореспонденция е преглеждана, неговите телефонни разговори чрез неговия личен смартфон са подслушвани, изображенията от камерите на устройството за записвани.

На 20 юли организацията Amnesty International, която бе основният двигател на това журналистическо разследване, разкри още няколко имена от този скандален списък. Оказа се, че той включва телефонните номера на 14 ръководители на държави, включително както вече казахме на Емануел Макрон, президентът на Пакистан Имран Хан, известният южноафрикански политик Сирил Рамафоса и други. Освен тях в списъка са включени стотици висши министри на редица държави.

Засега не е ясно дали смартфоните на тези ръководители на държави от този списък са били хакнати. За да може това да се каже със сигурност е необходимо да се направи експертиза, както всъщност направиха журналистите в началната фаза на своето разследване. По време на диагностиката в 23 от общо 64-те смартфона на журналисти бяха открити следи от Pegasus. Не се знае дали висшите държавни служители ще дадат своите смартфони за подобна проверка.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !