В браузъра Mozilla Firefox се появи офлайн преводач

Offnews Последна промяна на 01 юни 2021 в 11:47 5433 0

Mozilla’s Firefox Translations Will Come Bundled with Firefox by Default

В новата версия на популярния браузър Firefox на Mozilla е вградена възможност за превеждане на текстове от един език към друг. Това означава, че на потребителите на това приложение вече не се налага да използват външни софтуерни инструменти. Към днешен ден тази функционалност е налична само в тестовите компилации на браузъра.

Mozilla Firefox си остава единственият браузър, който не се базира на Chromium. Ето защо появата на нова функция в него е важна за потребителите, които го харесват. Преводачът на Mozilla е нещо като своеобразен аналог на Google Translate, но има една съществена разлика. По принцип Mozilla набляга на конфиденциалността и преводът на текстовете се осъществява локално, като не се използват онлайн услуги или електронни облаци.

Производителността на превода е около 500 до 600 думи в минута. В новата версия е предоставена възможност за автоматично зареждане на файловете с необходимите модели за превод при първия опит за осъществяване на превод от един език към друг. Самите файлове с моделите заемат около 15 MB за всеки език. Автоматичното зареждане на съответния модел води до неголямо забавяне преди началото на първия превод, но за сметка на това кардинално е намален размерът на самото допълнение, което сега е с големина 3,6 MB вместо предишните 124 MB.

Засега офлайн преводач от не е активиран по подразбиране и активно се тества. За самостоятелното активиране на тази възможност е необходимо да се инсталира най-новата нощна компилация на Firefox и да се задейства флага extensions.translations.disabled, след което браузърът да се рестартира.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !