Украйна алармира, че руски хакери са атакували ключов доставчик на енергия

Offnews Последна промяна на 13 април 2022 в 10:55 722 0

11-inch-iPad-Pro-2020-800x520

Компютърният екип за бързо реагиране на Украйна (CERT-UA) алармира, че руски военни хакери са се опитали да разрушат ключов енергиен доставчик в страната. За щастие специалистите в организацията са успели да предотвратят хакерската атака.

Кибер престъпниците са искали да получат достъп до компютри, свързани с подстанции, и да изтрият всички файлове в тях. Това би разрушило инфраструктурата на енергийния доставчик, който от съображения за сигурност не се назовава. За него се знае обаче, че осигурява електроенергия за клиенти в силно населен район.

Припомняме, че Русия не веднъж е обвинявана за предишни кибератаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. До този момент обаче руските хакерски атаки от подобен характер остават без успех.

През 2014 и 2015 г. например някои политици от столицата Киев загубиха властта в резултат на атаки, приписвани на Sandworm - предполагаемо крило на руското военно разузнаване ГРУ. Твърди се, че същата организация е използвала злонамерения софтуер Industroyer, за да изключи енергийната мрежа на Украйна в края на 2015 година.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !