Украинските власти са готови да премахнат данните от киевските сървъри

Offnews Последна промяна на 23 февруари 2022 в 17:28 559 0

Ukraine prepares to remove data from Russia’s reach

Властите на Украйна са готови да приведат в действие сценария за унищожаване на данните записани в сървърите на Киев, както и прехвърлянето на някои данни на по-безопасно място. Това ще бъде направено в случай, че Русия наближи столицата на Украйна.

Това заяви заместник-председателят на Държавната служба за специални комуникации и защита на информацията на Украйна Виктор Жора в интервю за популярното издание Politico.

Според неговите думи завземането на украинските компютърни мрежи в работещо състояние ще даде на Москва не само изключително ценна документация, но и подробна информация за населението, което се намира под неин контрол. Дори и Русия да вземе под контрол държавните учреждения, то украинската страна ще може да се прехвърля данните на други места, да запази тази чувствителна информация, да изтрива данните и да предотвратява тяхното завземане и копиране.

Украйна стартира централизацията на своите компютърни системи през 2014 година. Тази мярка значително е затруднила проникването в компютрите, в които се съхранява секретна документация, подробни данни за населението и се предоставят важни онлайн услуги, като например разпределянето и изплащането на пенсиите.

В случай на инвазия украинските екипи по киберсигурност са получили заповед да изключат достъпа до тези бази данни. Украинските власти са разработили и подробни планове за изключването на централните компютърни системи в Киев и прехвърлянето на резервните копия към специално предвидените за това места.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !