Tesla трябва да обнови софтуера на 2.19 млн. от електромобилите си

Павлин Луканов Последна промяна на 06 февруари 2024 в 17:21 729 0

Tesla

Снимка Tesla

Tesla трябва да обнови софтуера на 2.19 млн. от електромобилите си

Не минава много време и научаваме за пореден случай на автомобилен производител, който изтегля даден модел от пазара заради дефекти. Често автомобилите преминават ремонт преди да се завърнат при потребителите. Сега обаче сме свидетели на по-интересен казус, свързан с един от най-големите производители на електромобили, а именно Tesla.

Случаят е доста нестандартен, което и предизвиква вниманието ни. Не става дума за традиционните проблеми в ключови, или не толкова важни, компоненти, а по-скоро за размер на шрифт. Изглежда шрифта, в който се изписват предупрежденията за спирачната система е прекалено малък. Бихте се запитали колко е малък? Той е под 3.2 милиметра, което го поставя под изискванията на Federal Motor Vehicle Safety Standards (FMVSS). Това принуждава компанията да поправи всичките си 2.19 млн. електромобила.

Макар проблемът да звучи като пренебрежителен, размерът на шрифта може да има голямо отношение към сигурността. Това е така особено в случаите, в които управлението на автомобила е чрез сензорен екран. От информацията към искането за изтегляне в National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) се посочва, че предупредителните индикатори са по-малки от зададеното изискване, което може да доведе да увеличи риска от катастрофа заради проблем с видимостта на предупреждението при подсветка.

Ето и кои са засегнатите модели: Model 3 2017-2023, Model S 2012-2023, Model X 2016-2024, Model Y 2019-2024 и Cybertruck 2024. В случая разбира се това обхваща автомобилите на компанията в САЩ, като няма индикации да се налага промяна в регионите извън страната.

Освен това не става дума за традиционното извеждане от пазара, като от компанията обявиха, че ще отстранят проблема чрез софтуерна актуализация чрез over-the-air обновление. Така ще бъде въведен правилният размер на шрифт, който отговаря на изискванията на FMVSS. Това е и основният метод, по който компанията се справя с подобни ситуации.

Интересно е да отбележим, че това е вторият случай, в който на Tesla се налага да разпространява софтуерно обновление за всички свои модели в рамките на няколко месеца. Припомняме, че през декември компанията трябваше да пусне поправка на редица проблеми свързано със системата Autopilot, като тогава сред тях бяха и такива с липсата на адекватно предупреждение за шофьорите.

Това доста вероятно няма и да е последният такъв случай в обозримо бъдеще. NHTSA вече е в процес на инженерен анализ на проблеми свързани с усилвателя на кормилното управление, което е и стъпката преди издаване на искане за отстраняване на нередностите. Много потребители на компанията се оплакват от въпросния проблем и изглежда наближава времето за по-сериозни мерки в тази насока.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !