Tesla трябва да изтегли над 2 млн. коли заради дефектен софтуер

Стоян Ненов Последна промяна на 15 декември 2023 в 18:21 1502 0

tesla

Снимка Bram Van Oost/Unsplash

Tesla трябва да изтегли над 2 млн. коли заради дефектен софтуер

Tesla трябва да изтегли над 2 млн. от автомобилите си в САЩ, след като местната Национална администрация за безопасност на магистралния трафик (NHTSA) нареди това, съобщава CNBC. Причината са несъвършенства в софтуера Autopilot, който е за автономните функции на колите на компанията.

Проверка на институцията е открила, че софтуерът може да е объркващ за шофьорите, а освен това се оказва лесен за погрешно използване и дори злоупотреби. Tesla не се съгласява с анализа на институцията, но това няма значение за крайното решение. А то е, че компанията трябва да коригира софтуера за своя сметка.

Официално това означава засегнатите автомобили да бъдат извикани до сервиза, за да им бъде подменен софтуерът. В случая обаче колите имат и безжична връзка, така че за повечето от тях реално няма да се налага посещение до дилър. Те просто ще получат актуализацията „по въздуха“.

Според проверката на NHTSA дори Basic Autopilot пакета с основни функции има рискове, които дори могат да завишат вероятността от инцидент в някои ситуации. Регулаторът смята, че е възможно автомобилът да не разполага с адекватни мерки, които да гарантират, че системата се използва по предназначение. Функциите са предвидени да се използват само на магистрала и то докато шофьорът държи волана и е концентриран към пътя. Той трябва да е в готовност във всеки един момент да поеме контрол над автомобила.

Повод за проверките са разследвания на 11 инцидента с автомобили на Tesla, при които Autopilot и Autosteer са били активирани към момента на случилото се. Всички тези катастрофи са станали през 2021 г. Засегнати са Tesla Model S, Model X, Model 3, Model Y от 2012 г. насам. Компанията е приела доброволно да направи промените, като софтуерният ъпдейт вече се разпространява до засегнатите автомобили. Актуализацията ще е безплатна за клиентите.

Tesla казва, че е планирала да добави допълнителни „контроли и предупреждения“, които да „окуражават шофьора да спазва отговорността за постоянно внимание и наблюдение, когато Autosteer е активирана“. Това ще включва по-видими визуални предупреждения на дисплеите на колата, както и допълнителни проверки от системата дали автомобилът се намира на магистрала и др. Tesla дори предвижда Autosteer да бъде изключен и блокиран напълно, ако потребителят не го използва отговорно. Остава неясно при колко и какви нарушения ще се активира това наказание и за колко време ще е то.

Tesla обаче няма да изпълни някои от другите препоръки на експерти. Например да инсталира камери в по-старите модели, които не разполагат с такива, нито системите за нощно виждане. В новите модели има и камери в интериора, които анализират състоянието на шофьора и дали е концентриран към пътя. Според експерта по автомобилна безопасност и професор по компютърни науки към университета Карнеги Мелън, Филип Куупман, дори и тези камери не са достатъчно прецизни.

Според него истинското решение на проблема е хората да са заставени да управляват автомобилите, а системите да им помагат, но не да изземват дейността. Tesla не е коментирала темата засега.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !