Социалната мрежа Damus издържа само два дни в китайския App Store

Стефан Николов Последна промяна на 03 февруари 2023 в 16:16 643 0

Damus

Снимка Damus

Социалната мрежа Damus издържа само два дни в китайския App Store

Социалната мрежа Damus, което към днешен ден е най-бързо развиващата се алтернатива на Twitter, бе премахнато от китайския App Store само два дни след като бе официално одобрено от Apple. То е базирано на децентрализирана технология и трябва да пробва да пробие „китайската интернет стена“.

Приложението бе премахнато от China App Store, понеже е възможно да показва съдържание, което е забранено и незаконно в Китай. В същия момент децентрализираната природа на използвания протокол не дава възможност на Великата китайска защитна стена да спира и/или филтрира това съдържание. Екипът на Damus сподели ситуацията в своя Twitter акаунт.

Социалната мрежа използва децентрализирания протокол за социални мрежи Nostr, който е популяризиран от основателя на Twitter Джак Дорси. Децентрализираната работа означава, че липсва какъвто и да било централен орган или регулатор, който да участва във всички процеси и да може да решава какво точно да се случва в платформата. Това силно затрудни процеса на одобрение на Damus от страна на Apple, понеже корпорацията от Купертино държи всички приложения за онлайн услуги от подобен род да имат някакъв механизъм за маркиране и регулация на нежеланото съдържание. Но Damus се справиха с това и на 1 февруари 2023 г. приложението бе одобрено от Apple и включено в App Store.

Но именно децентрализираният характер на това приложение стана причина само след два дни то да бъде премахнато от китайския App Store, понеже в Китай информацията е под строгия контрол на правителството. Всички социални мрежи, които работят законно в Китай, задължително трябва да разполагат и всъщност разполагат с необходимия инструментариум за цензуриране, с помощта на който се елиминират незаконните според правителството материали. По принцип в Китай цифрова анонимност няма, понеже всички китайски потребители са регистрирани с истинските си имена и с реалната си самоличност.

Днес китайските власти прекратиха разпространението на Damus чрез App Store. В Китай Google Play не е достъпен, като неговото място е заето от няколко местни онлайн магазина за Android приложения, които почти през цялото време са недостъпни за чуждестранните разработчици. Въпреки че приложението вече го няма в онлайн магазините, неговият трафик засега е непокътнат и всички които са успели да си инсталират Damus, към днешен ден (3 февруари) все още могат да преглеждат и да публикуват постове, без да се налага да вземат мерки за заобикалянето на Великата китайска защитна стена, която блокира и/или забавя чуждестранните уеб сайтове.

Протоколът Nostr е специално създаден да бъде устойчив на цензурата, като подобно на Tor използва мрежа от възли, с помощта на които става публикуването и разпространението на материалите в социалната мрежа Damus. Потребителите могат да публикуват своите материали в няколко подобни възли, както и да четат публикациите само от избраните от тях възли, които всъщност могат да бъдат много. Идеята е, че ако нещо е било цензурирано някъде, същият материал може да бъде прочетен в някой друг от тези възли.

Към днешен ден вече има над 300 от тези възли, като потребителите могат самостоятелно да изграждат подобен възел в своите персонални компютри, а това е една наистина децентрализирана структура, която трудно може да бъде заглушена или изключена.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !