Следвайки Apple, Google ще добави допълнителни функции за поверителност в Play Store

Offnews Последна промяна на 07 май 2021 в 07:23 5299 0

Apple предизвика дискусии преди няколко месеца, когато обяви, че всички приложения в App Store ще трябва да разкрият подробности за своите практики за събиране на данни. Това става чрез т.нар. “Nutrition Label” за всяко листвано приложение.

Сега Google ще последва примера й и ще приложи подобна политика за всички приложения, предлагани в Play Store. Всъщност правилата ще бъдат приложени както за апликации от трети страни, така и за собствените на гиганта.

Потребителите ще започнат да виждат раздела Safety в Play Store през първото тримесечие на следващата година. Той ще дава подробности за това как дадено приложение събира данни, как ги споделя и дали те са криптирани с цел сигурност.

Като цяло този раздел има за цел да представи информацията във формат, лесно разбираем за потребителите, давайки огромен тласък на поверителността. Компанията е определила пет основни точки, които трябва да бъдат обхванати от разработчиците, когато те разкриват начина на събиране на данни и поведението на прозрачност за своето приложение.

Всеки разработчик ще трябва да потвърди дали апликацията има практики за сигурност като криптиране на данни, дали следва политика за семейства, дали се нуждае от тези данни, за да функционира, или потребителите имат избор да споделят данните си. Дали разделът за безопасност на приложението е проверен от независима трета страна и не на последно място – дали потребителите могат да изтрият споделените данни, ако решат да го деинсталират.

Освен всичко това разработчиците ще трябва да посочат какъв тип данни събират и съхраняват. Това включва идентифицируеми данни като име, имейл, адрес и местоположение, аудио, снимки, клипове и прочие. Те ще бъдат помолени да обяснят и каква роля играят събраните данни, относно функционалността на апликацията.

Ако дадат неточна информация, срещу приложенията им ще бъдат предприемани наказателни действия. Подробности за насоките за поверителност разработчиците ще получат през третото тримесечие на тази година, като те ще започнат да се прилагат от първото тримесечие на следващата и ще са задължителни от второто.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !